Win een rondleiding met proeverij op de bioboerderij

17 - 22.05.2017

Is rundvlees per definitie niet duurzaam? Of is het Vlaamse biologische rundvlees een goede keuze voor wie af en toe een stukje lust? Ontdek het zelf op een kleinschalige Limburgse biologische rundveehouderij! Knack Weekend mag tien lezers en hun gezinsleden uitnodigen voor een unieke rondleiding door boer Jos en aansluitende barbecue.


Tien lezers en hun gezinsleden kunnen op zondag 28 mei een kijkje gaan nemen op een kleinschalige Limburgse biologische rundveehouderij. Ontdek hoe de runderen van boer Jos zorgen voor meer biodiversiteit in beschermd natuurgebied. En hoe een gebied waar geen graan- of groenteteelt mogelijk is, toch een bijdrage kan leveren aan onze voedselproductie.

Op stap met een biologisch veehouder

Bioboer Jos kweekt met veel liefde een vijftigtal biologische Limousin vleesrunderen. Je mag met hem mee op ochtendwandeling op zijn boerderij Natlandhoeve (Sint-Truiden) waar hij biolandbouw en natuur combineert. In de zomer grazen de koeien in natuurgebieden en boomgaarden. In de winter lopen ze los in ingestrooide stallen. Grazen in de buitenlucht zorgt bovendien voor een prima vleeskwaliteit en dat proef je!

Barbecue

's Middag word je getrakteerd op een biologische proeverij van verschillende soorten rundvlees. Je ontdek het onderscheid tussen vlees afkomstig van jongere of oudere dieren. De barbecuespecialist van Weber zorgt voor de cuisson en afkruiding van alle proevertjes. Als afsluiter ontvang je een picknickpakket met biologische streekproducten en kan je op eigen houtje de streek gaan verkennen.

Praktisch

  • Klik op de weblink om mee te doen!
  • De rondleiding vindt plaats op zondag 28 mei, start om 10u30
  • Na afloop: biobarbecue
  • Natlandhoeve, Sint-Truiden
  • Meer weten over biologisch vlees? Ontdek het tijdens de campagneweek van 3 tot en met 11 juni op Biomijnnatuur.be

Locatie

Natlandhoeve
, Sint-Truiden

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.