Wat betekenen de labels op bioproducten?

Naast het Europese biolabel vind je op verpakkingen van producten vaak nog een aantal andere labels of logo's met het woord bio. Die leggen vaak bijkomende criteria op voor de producten, al gaat het soms ook gewoon om een huisstijl zonder extra meerwaarde.

Europees Biolabel Digitaal Gebruik

Het officiële logo voor bio is het Europese logo: een groene rechthoek met een wit blaadje. Dat bestaat sinds 2010.

Nationale labels

Voor die datum werden bioproducten in Europa voorzien van nationale labels: elk land kende zijn eigen logo. Voor België was het nationale label Biogarantie, in de vorm van een stempeltje.

Deze labels zijn niet verdwenen na de komst van het Europees biologo. Vaak kozen ze voor een nieuwe koers. Sommige labels leggen bijvoorbeeld extra criteria op wat betreft duurzaamheid. Dat is bijvoorbeeld het geval met Biogarantie.

De labels worden beheerd door privé-organisaties (zoals Biogarantie) of door de overheid (zoals het Franse AB-label).

Logos

Niet-biolabels

Daarnaast heb je ook labels die iets meer vertellen over het product:

  • Het Demeter-label geeft aan dat een product volgens de biodynamische manier is geproduceerd.
  • Het fairtradelabel geeft aan dat voor de ingrediënten die uit het zuiden afkomstig zijn, een eerlijke prijs is betaald aan de boer.
  • Het veggielabel wijst erop dat er geen dierlijke ingrediënten gebruikt zijn.

Een Demeter-label kan enkel op een gecertificeerd bioproduct staan; het fairtradelabel en het veggielabel kunnen ook op niet-bioproducten staan.

Schermafbeelding 2016 03 18 Om 14 01 54

Supermarktlabels

Tot slot creëren veel supermarkten een eigen huisstijl voor de bioproducten die ze onder eigen naam verkopen. Die huisstijl heeft vaak wat weg van een logo en helpt om de producten meer te doen opvallen.

Dat neemt niet weg dat als de verpakking het woord bio bevat het product altijd moet voldoen aan de normen van de Europese biowetgeving. Je zal in dat geval ook altijd het Europese biologo op de verpakking terugvinden.

Meer informatie over duurzaamheidslabels en waar ze voor staan vind je op www.labelinfo.be