Verpakkingsvrije supermarkt stopt biologische wijn en bier in hervulbare flessen
De Nederlandse verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot start met de verkoop van biologische wijn en bier in circulaire flessen met statiegeld. Glas recycleren veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, daarom worden de flessen vanaf nu opgehaald en opnieuw gevuld. In België bestaat dat systeem al langer, hetzij in beperkte mate. Binnenkort ook in hun Belgische webshop. Als dat geen reden tot een feestje is 🍷🍻
Circulaire wijn- en bierflessen
Glas recycleren veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, hervullen is beter, zegt de retailer. Daarom lanceert de verpakkingsvrije Nederlandse supermarkt Pieter Pot een circulaire wijnfles, die gemiddeld zes keer wordt hervuld. Uit een Life Cycle Assessment (LCA) blijkt dat het herbruikbare systeem 36% minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem. Het statiegeld bedraagt twee euro, net als voor de klassieke potten.
Daarnaast vergroten ze hun impact ook met een statiegeldsysteem voor alle biologische speciaalbieren. Statiegeld op bierflesjes is niet nieuw maar een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt nog altijd in de sector. Door een statiegeldsysteem volledig te omarmen kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer hergebruikt worden.
Ook in België
Pieter Pot lanceert het project als pilot in zijn Nederlandse webshop en spreekt zelfs van een primeur: wijn in circulaire flessen bestond namelijk nog niet in Nederland. Volgens vakblad Retail Detail bestaat dat systeem in België wel al langer: onder andere Colruyt en Delhaize passen het toe voor wijnen die ze zelf bottelen. In de Belgische webshop van Pieter Pot zijn de circulaire flessen binnenkort ook beschikbaar. Hopelijk volgen anderen snel hun voorbeeld.
Bron: Retail Detail en Biojournaal
Huub van supermarkt Pieter Pot: "Hopelijk wordt dit circulaire systeem, net als voor bier, ook de norm voor wijnen"