Verpakkingsvrije supermarkt stopt biologische wijn en bier in hervulbare flessen

09.06.2022
Foto: verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot © Foto: Pieter Pot

De Nederlandse verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot start met de verkoop van biologische wijn en bier in circulaire flessen met statiegeld. Glas recycleren veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, daarom worden de flessen vanaf nu opgehaald en opnieuw gevuld. In België bestaat dat systeem al langer, hetzij in beperkte mate. Binnenkort ook in hun Belgische webshop. Als dat geen reden tot een feestje is 🍷🍻


Circulaire wijn- en bierflessen

Glas recycleren veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot, hervullen is beter, zegt de retailer. Daarom lanceert de verpakkingsvrije Nederlandse supermarkt Pieter Pot een circulaire wijnfles, die gemiddeld zes keer wordt hervuld. Uit een Life Cycle Assessment (LCA) blijkt dat het herbruikbare systeem 36% minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem. Het statiegeld bedraagt twee euro, net als voor de klassieke potten.

Daarnaast vergroten ze hun impact ook met een statiegeldsysteem voor alle biologische speciaalbieren. Statiegeld op bierflesjes is niet nieuw maar een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt nog altijd in de sector. Door een statiegeldsysteem volledig te omarmen kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer hergebruikt worden.

Ook in België

Pieter Pot lanceert het project als pilot in zijn Nederlandse webshop en spreekt zelfs van een primeur: wijn in circulaire flessen bestond namelijk nog niet in Nederland. Volgens vakblad Retail Detail bestaat dat systeem in België wel al langer: onder andere Colruyt en Delhaize passen het toe voor wijnen die ze zelf bottelen. In de Belgische webshop van Pieter Pot zijn de circulaire flessen binnenkort ook beschikbaar. Hopelijk volgen anderen snel hun voorbeeld.  

Bron: Retail Detail en Biojournaal

Huub van supermarkt Pieter Pot: "Hopelijk wordt dit circulaire systeem, net als voor bier, ook de norm voor wijnen" 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.