20 jaar Voedselteams: succes dat gevierd mag worden

19.09.2016
Logo Voedselteams

Voedselteams, de organisatie die groepen mensen ondersteunt die in hun buurt rechtstreeks (biologische) streek- en seizoensproducten aankopen bij boeren en andere producenten, is 20 jaar actief in Vlaanderen en Brussel. Het netwerk was het eerste grootschalig korte-keteninitiatief in Vlaanderen. Dat viert Voedselteams vzw met een groot feest op 24 september en een nieuw logo.


Voedselteams is ontstaan in 1996 uit een samenwerking van Vredeseilanden, Wervel en Elcker-ik Leuven en was toen de pionier in België die een korte keten op touw zette: Vlaamse gezinnen bestellen rechtstreeks bij de boeren in hun buurt. Van in het begin stond Voedselteams voor een sterke samenwerking en band van vertrouwen tussen consumenten en producenten.

De boodschap van Voedselteams heeft steeds meer succes: na een continue groei, zowel in aantal aangesloten gezinnen als door geografische uitbreiding, zijn er vandaag 180 voedselteams in Vlaanderen. Die kopen hun verse etenswaren aan bij de 200 aangesloten producenten, waaronder ook 36 wereldwinkels.

Nieuwe dynamiek

Nu het thema van korte keten, fair trade en lokaal authentiek voedsel hoog op de agenda staat, zetten de Voedselteams meer dan ooit in op de samenwerking, de betrokkenheid en het engagement van vrijwilligers, leden en producenten, die hun werking zo uniek maakt. Een aandachtspunt momenteel is dat nog te weinig jongeren, allochtonen en mensen uit minder bevoorrechte sociale groepen bereikt worden.

De uitdagingen voor de toekomst: visie nog verder uitdragen

De doelstelling van de beweging is duidelijk: duurzame voeding aan eerlijke prijzen voor de lokale producenten. Het rechtstreekse contact met voedselproducenten uit eigen streek herstelt het vertrouwen van de consument in zijn voedsel. Bovendien willen de voedselteams de regionale economie bevorderen om een bijdrage te leveren tot duurzame landbouw.

De ambitie van Voedselteams reikt echter verder. Ze willen een volwaardig alternatief zijn in de Vlaamse voedselketen waar mensen graag willen bij horen omdat het plezierig is, omdat de boeren een goed loon krijgen voor hun lekkere en verse producten en omdat er zorg wordt gedragen voor het milieu met het oog op de toekomstige generaties. Zo startte Voedselteams onlangs met een ‘participatief garantiesysteem’, een soort van intern controlesysteem samen met producenten en consumenten om de duurzaamheid van het systeem continu te evalueren en verbeteren.

Nieuw logo en feest op 24 september

Om de twintigste verjaardag gepast te vieren, pakt Voedselteams uit met een nieuw logo, een grondige upgrade van de website en een speciale editie van het magazine. Voedselteams viert op zaterdag 24 september hun jubileum in het Kasteel van Poeke in Aalter.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.