24 kersverse bioboeren geven toekomst aan 24 nieuwe projecten
Het is elk jaar een feestelijk moment wanneer het opleidingscentrum voor biolandbouw Landwijzer de kersverse boerinnen en boeren afzwaait die vanaf nu gestalte geven aan nieuwe agro-ecologische projecten. Een van de afgestudeerden is Raymond die aan de slag ging op een bijzondere locatie. “We hebben het oude wijkschooltje in Maaseik opgeknapt tot een lokale en sociale ontmoetingsplaats. Op het achterliggende perceel telen wij biologisch fruit, bloemen en groenten.”
In hun nieuwe brochure – een mooie bloemlezing - stelt het opleidingscentrum Landwijzer haar meest recente lading afgestudeerden voor. Met 24 zijn ze, de nieuwe boerinnen en boeren die hard gewerkt hebben aan hun bedrijfsplan en met veel enthousiasme starten aan hun (toekomstige) landbouwproject. “De nieuwe boeren die wij opleiden brengen heel bewust een nieuwe toekomst in de landbouw: niet nog meer van hetzelfde, maar een landbouw die respect toont voor haar grootste kapitaal: bodem en natuur,” zo klinkt het bij Landwijzer.
De opleiding biolandbouw, die sinds vorig jaar in Gent én Leuven georganiseerd wordt, zit telkens aardig vol. “De coronacrisis of is het ook de algemene tijdsgeest met bewustwording heeft ervoor gezorgd dat we de afgelopen twee jaar met twee volle groepen konden starten aan het leertraject. Dat zijn mensen die zich in die tijd bewust werden van hun waarden en voelden dat ze meer zin wilden geven aan hun job en hun leven. Dit lijkt zich ook door te trekken naar het volgende academiejaar,” vertelt communicatiemedewerker Pieter Vermeiren.
Antoinette: "Er zijn heel wat mooie, kleinschalige initiatieven in de biologische landbouw in Vlaanderen, die vragen om mensen die zich op lange termijn willen engageren voor een project dat, zelfs over generaties heen, gedragen wordt.”
CSA en bloemen
Antoinette Simonart was werkzaam als advocate, maar is nu voltijds boerin op Het Polderveld in Knokke-Heist, een bestaande CSA-boerderij die onder meer ook rechtstreeks groenten levert aan het AZ Zeno- ziekenhuis. “Als boerin kies ik voor een leven van hard labeur, en volgens mij is dit enkel duurzaam voor je lichaam en ziel als je dit kunt delen, als er anderen samen met jou werken. Er bestaan al een heel aantal mooie, kleinschalige initiatieven in de biologische landbouw in Vlaanderen, die vragen om mensen die zich op lange termijn willen engageren voor een project dat, zelfs over generaties heen, gedragen wordt.”
Pieter: “Community supported agriculture of CSA blijft een model dat aansluit bij de plannen van onze cursisten. Dus daar wordt wel vaak voor gekozen omdat het past binnen de gedachte van korte keten, contact met en betrokkenheid van de klant, autonomie van de boer, eerlijke prijzen... Ook bloemen zijn dit jaar sterker aanwezig dan andere jaren. Een concrete aanleiding is er volgens mij niet."
Raymond: "We hebben het oude wijkschooltje in Maaseik opgeknapt tot een lokale en sociale ontmoetingsplaats. Op het achterliggende perceel telen wij fruit, bloemen en groenten."
Van wijkschooltje tot bioboerderij
Vier van de cursisten stroomden na hun eerste of tweede opleidingsjaar uit, maar ze gingen daarna wel actief de biologische landbouwsector in. Een van deze nieuwe boeren is Raymond Lemmens van TrioBio die aan de slag ging op een wel heel bijzondere locatie. “We hebben het oude wijkschooltje in Maaseik opgeknapt tot een lokale en sociale ontmoetingsplaats. Op het achterliggende perceel telen wij biologisch fruit, bloemen en groenten. Tijdens de wekelijkse afhaalmomenten bieden wij naast onze oogst ook lokale bioproducten aan van onze Limburgse biologische telers.”
Joseph: "De focus zal eerst liggen op het aanbieden van een paar hoogwaardige producten, waaronder vlees van onze grasgevoederde Angus-runderen."
Landschapsbeheer met Angus-runderen
Joseph d’Ursel wil het familiaal landgoed van het kasteel van Hex in de geest van de bouwheer verderzetten en de authenticiteit ervan waarborgen. Hij schakelt een perceel van 40 hectare om naar biologische landbouw en zet in op agroforestry. “We ontwikkelen een duurzaam landbouwproject, waar zorg voor het landschap op een ecologische manier en gastvrijheid centraal staan. De focus zal eerst liggen op het aanbieden van een paar hoogwaardige producten, waaronder vlees van onze grasgevoederde Angus-runderen en verwerkte bioproducten.”
Infoavond
Wie interesse heeft in het leertraject, kan een infobrochure aanvragen en inschrijven voor de infoavond op 4 en 23 juni in Gent of 13 en 18 juni in Leuven. Meer info op www.landwijzer.be