Jan en Bi verwezelijken hun landbouwdroom

24.01.2022
202201 Landwijzer Bi En Jan Verwezenlijken Hun Landbouwdroom1
Foto: Landwijzer, zorgboerderij De Lommerte

Twee trotse nieuwe boeren vertellen: “Onze opleiding tot bioboer is gestart vanuit een droom, maar dankzij het gemengd leertraject van Landwijzer konden we onze toekomst ook waarmaken.” Ze gingen vlot aan de slag. Bi begeleidt mensen met een verstandelijke beperking op haar eigen zorgboerderij. Jan werd vennoot op een gemengd biodynamisch landbouwbedrijf met groenten voor de korte keten, koeien en ruimte voor bomen.


Jan droomde ervan om een regeneratief, veerkrachtig en rendabel landbouwsysteem uit te bouwen met agroforestry als basis. Hij volgde het leertraject van Landwijzer voor een toekomst in de biologische landbouw. “We kregen veel stages en theorie van docenten die met hun twee voeten in de praktijk staan. Je beslist zelf wat je wil leren voor het uitbouwen van je toekomst. We hadden jonge en oude mensen met verschillende achtergrond en met heel diverse toekomstplannen. Dankzij die grote gedeelde interesse werden we een hechte groep die van elkaar leerde en voor elkaar supporterde.”

Jan: "We hadden  jonge en oude mensen met heel diverse toekomstplannen. Dankzij die grote gedeelde interesse werden we een hechte groep die van elkaar leerde en voor elkaar supporterde.”

Van droom tot bedrijf

Bi had vijf jaar geleden de droom om haar eigen zorgboerderij op te starten. “Boeren waren tijdens mijn stages telkens heel open om hun ervaringen te delen. Het is dankzij de ontmoetingen tijdens het leertraject dat ik met De Lommerte ben durven starten. Ik had mezelf vijf jaar tijd gegeven om mijn droom te verwezenlijken en het is me dan uiteindelijk toch maar gelukt.”

Jan is nu al twee jaar vennoot op de gemengde en coöperatieve boerderij De Zonnekouter. Hij staat er in voor de groenteteelt en voor de uitbouw van agroforestry. “Als boer moet je goed leren observeren en het is mooi dat je samen met je bedrijf een ontwikkeling doormaakt."

Denk je ook na over een professionele toekomst in de biolandbouw? De komende maanden kan je deelnemen aan een info-avond om meer te weten te komen over het leertraject.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.