Alle bio-eitjes zijn van vrije uitloop, maar niet alle scharreleitjes zijn bio! 

15.04.2022
Easter Eggs 3131188 1920
Foto Pixabay - Met Belgische bio-eitjes maak je de meest diervriendelijke keuze. Maar waarom dan? Is een bio-ei ook hetzelfde als een scharrelei of een ei van vrije uitloop?
In categorie

Pasen is bij uitstek een brunchfeest. En brunchen doe je met heerlijke eitjes... Het perfecte roerei, gepocheerd, zachtgekookt met soldaatjes... Met Belgische bio-eitjes maak je de meest diervriendelijke keuze. Maar waarom dan? Is een bio-ei ook hetzelfde als een scharrelei of een ei van vrije uitloop? En hoe weet je of een ei bio is?


Is een bio-ei zo anders dan een scharrelei?

Biologische eieren zijn lekker, gezond en gelegd door kippen die het beter hebben. De kip leidt een goed leven, met veel ruimte en vrijheid om elke dag naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch en spaart daarmee het milieu, verbetert de biodiversiteit, houdt natuurlijke hulpbronnen in stand, behoudt kringlopen en respecteert dierenwelzijn. En dat is beter voor jou, de dieren en de wereld om je heen! 

'Scharreleieren' komen van kippen die wel kunnen scharrelen in de stal, maar daarom niet per se ooit naar buiten gaan. Hun bewegingsvrijheid is beperkt. Het leven van een 'vrije uitloop'-kip lijkt al wat meer op dat van een biologische: ze mogen vrij buiten rondlopen, maar ze krijgen geen biologisch voeder en hebben in de stal minder ruimte ter beschikking.

Reigersvliet Sfeerbeeld2 © Foto Reigersvliet voor BioForum

Hoe zie je aan het eitje of de kip buiten heeft gelopen?

Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Hoe een legkip leeft, kun je zien aan de code op het ei. Elk ei dat je in de winkel vindt, heeft een stempel met een code. Die ‘eicode’ vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het zeker een bio-ei. Daarna volgt dan het land van herkomst en het nummer van het pluimveebedrijf waar de kip leeft.

0 = een bio-ei
1 = een ei van vrije uitloop
2 = een scharrelei
3 = een kooiei.

Bij code 1 komt het ei van een vrije uitloop-kip. De uitloop is hetzelfde als bij biologisch, maar binnen zitten max. 9 kippen op een m2 (tegenover maximum 6 bij de bio-eitjes). Deze kippen krijgen geen biologisch voer en de snavels mogen ingekort worden. Code 2 staat voor scharrelkip. Deze kippen zitten altijd binnen, met  9 kippen op een m2. Code 3 is het legbatterij-ei, waar de kippen in kooien zitten. Deze eieren zie je niet meer in de winkel, maar zitten wel in heel veel eierproducten verwerkt. Omdat bioproducten alleen met biologische ingrediënten gemaakt mogen worden, kan je er van op aan dat dat in bio niet het geval is. Nog meer info vind je in onze productinfo.

Eke Stempelcode Sfeerbeeld3 © Foto: Eke stempelcode voor Bioforum

Enkele weetjes voor aan de paasontbijttafel: 

  • De kleur van het ei is afhankelijk van het ras van de kip. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een wit.
  • Al vanaf 320 voor Christus is het een traditie om eieren te verstoppen. 
  • In eieren zitten veel eiwit maar ook ijzer, mineralen en vitamines A, B en D.
  • Kippen zijn intelligente dieren. Ze zijn in staat om complexe problemen op te lossen, oorzaak en gevolg te begrijpen, kennis door te geven, zelfbeheersing te tonen...

Ei-weetjes met dank aan Bionext.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.