Kies jij Belgisch biobrood?

15.02.2018
Bmn Kies Jij Belgisch Biobrood
Foto: Kobe Van Looveren voor BioForum Vlaanderen
In categorie

Voedselkilometers? Dan denken we aan tropisch fruit, Keniaanse boontjes of Chileense wijn, toch? Wist je dat er in je biobrood mogelijk ook heel wat kilometers verborgen zitten? Tenzij je kiest voor Belgisch biobrood!


Voedselkilometers in brood

Om brood te bakken heeft de bakker bakgranen nodig. Dat is graan met een andere kwaliteit dan het graan dat geteeld wordt als voer voor dieren. Baktarwe moet bijvoorbeeld een hoog gehalte aan gluten bevatten, omdat die gluten zorgen voor het rijzen van het deeg en de elasticiteit van het brood. Met weinig gluten is het moeilijk brood bakken. 

En wat blijkt: bakgranen worden nog relatief weinig geteeld in België al is er wel een evolutie bezig. Vaak worden bakgranen geïmporteerd omwille van het hogere eiwitgehalte of de lagere prijs. Bakgraan komt dan uit Frankrijk, Duitsland, maar ook uit verdere landen zoals Oekraïne, Kazachstan en Roemenië. Flink wat kilometers dus. En dat geldt voor zowel biologische als gangbare bakgranen.

En toch kan het, Belgisch biobrood! Verschillende biobakkers maken er een punt van om zo veel mogelijk lokale granen aan te kopen en deze vervolgens ook lokaal te laten malen. Door die grotere vraag naar lokale bakgranen in bio, gaan meer lokale bioboeren bakgranen telen. Voeg daar een lokale biobakker én een lokaal verkooppunt aan toe en je hebt... inderdaad, echt Belgisch biobrood. 

"En toch kan het, Belgisch biobrood! Verschillende biobakkers maken er een punt van om zo veel mogelijk lokale granen aan te kopen en deze vervolgens ook lokaal te laten malen."

Belgisch biobrood: het is mogelijk! 

Daarover gaat dit filmpje in het kader van een innovatief project om de voedingsketen te verduurzamen. Zie hoe de biologische tarwe groeit op de akkers van boer Depraetere bij Geraardsbergen. Volg de geoogste graankorrels naar Molens Nova bij Kortrijk waar ze traag gemalen worden tot meel. Biobakker De Trog in Ieper bakt er heerlijke broodjes van en Bio-Planet brengt ze aan de man. Van veld naar bakker in minder dan 100 km!

Bio en lokaal gaan hier trouwens perfect samen met ambachtelijk: Molens Nova maakt er een punt van om het maalproces eenvoudig te houden en juist die eenvoud (een ‘koude maling’) als troef uit te spelen. Want graan dat traag gemalen wordt, behoudt maximaal de aanwezige vitamines en mineralen. Bakker Hendrik van De Trog realiseert zijn jeugdroom door brood te bakken zoals zijn grootvader deed. Hij bakt puur brood met tarwe, huisbereide desem, ongeraffineerd zeezout en water. En heel veel bezieling. 

Bekijk hier het verhaal van een Belgisch biobrood:

Bio-ondernemers in de reportage: ‘Bio-ingrediënten lokaal aankopen is een kwestie van gezond verstand’


Waar kopen? 

Kies jij voortaan ook voor Belgisch biobrood? Je vindt Belgisch biobrood bij: 

  • Gents Broodatelier 'Bruud' - Opening april 2018 - Adres: Hal 16 - Dok Noord, 9000 Gent 
  • Bio-Planet, in verschillende vestigingen van de biosupermarkt: het Belgisch biobrood wordt verkocht tot zo lang de voorraad Belgisch bakgraan strekt en zal vermoedelijk in maart al uitverkocht geraken. Kijk uit naar de vermelding ‘Belgisch biobrood’. 
  • Wil je zelf brood bakken met lokale biobloem/ biomeel? Dan kan je terecht bij Kortweg Natuur in Limburg (meel te koop bij verschillende verkooppunten)

Gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid:

Dit Action Lab kadert in het project "Naar een duurzame transformatie van het Vlaamse landbouw- en voedingssysteem: actorenin actie". Met financiële steun van ABS, Bemefa, Boerenbond, Comeos Vlaanderen, Fevia Vlaanderen, ILVO, Unizo en de Vlaamse Overheid - departement Landbouw en Visserij. 

Schermafbeelding-2018-02-15-om-17.30.19.png#asset:83686Schermafbeelding-2018-02-15-om-17.30.36.png#asset:83685Schermafbeelding-2018-02-15-om-17.30.54.png#asset:83684

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.