Bij ’t Goed ter Heule hebben ze bio-pompoenen in alle kleuren, vormen en smaken!

28.10.2022
T Goedter Heule Pompoenen Sfeerbeeld1
Foto: Justine De Witte van 't Goed ter Heule & Monica Monte voor BioForum
In categorie

Het cliché dat een doorsnee pompoen rond en oranje is halen ze bij bioboerderij ’t Goed ter Heule in het West-Vlaamse Lauwe maar liefst meteen onderuit. Ze telen er zo’n 70 soorten: oranje, groen, roze, plat, rond of gekruld als een zwaantje. Ze zijn mooi als Halloweendecoratie, maar bovenal gevarieerd in smaken. Heb jij al butternut, accorn- of spaghettipompoen geprobeerd?


Dat er een grote diversiteit aan pompoenen bestaat, dat kan je ontdekken bij ’t Goed ter Heule in het West-Vlaamse Lauwe. Ze zijn een gemengde bioboerderij met groenten, fruit, dieren, en daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in het telen van pompoenen.

Justine Dewitte nam, samen met haar man Wieland, de boerderij over van haar vader. Justine: “De pompoenen zijn eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mijn vader die ik mee heb overgenomen. We schakelden het traditionele landbouwbedrijf meer dan 15 jaar geleden om naar een biologische boerderij met de focus op korte keten. Daarbij bleek het telen van pompoenen een goede keuze, want daarmee bouwden we al snel een trouw cliënteel op. Nog steeds komen mensen omdat ze weten dat ze hier veel soorten pompoenen aantreffen. Tijdens het seizoen organiseren we workshops ‘pompoen uithollen’ en andere leuke activiteiten. 

Justine: "We telen ruim 70 soorten pompoenen: ze variëren van oranje, roze, donkergroen tot zelfs blauwgroen. Ze zijn groot of mini, plat, rond of lang gekruld en lijkend op zwaantjes.”
T Goed Ter Heule Pompoen Collage © 't Goed ter Heule - pompoenen

In alle smaken en kleuren

Het cliché dat een doorsnee pompoen rond en oranje is, haalt Justine meteen onderuit. “We telen meer dan 70 pompoensoorten die effen van kleur zijn of een patroon hebben, ze variëren van oranje, roze, donkergroen tot zelfs blauwgroen. Ze zijn groot of mini, plat, rond of lang gekruld en lijkend op zwaantjes.”

Pompoenen zijn buitengewoon veelzijdig in de keuken. “Elke soort ziet er niet alleen anders uit, maar smaakt ook anders: van zoet tot eerder nootachtig. Met de butternut- en spaghettipompoen kan je bijvoorbeeld zalige ovenschotels maken, terwijl de acornpompoen zich van zijn lekkerste kant toont in pudding en pannenkoeken,” vertelt Justine.  

Wie dat wil proeven zonder zelf in de keuken te staan, kan terecht in het eethuisje aan de boerderij waar ze verse, creatieve gerechtjes serveren. Alles wordt zo veel mogelijk gemaakt met verse ingrediënten van het veld, zodat ze geen oogstoverschotten moeten verspillen.

Justine Dewitte teelt 70 soorten pompoenen © 't Goed ter Heule - Justine Dewitte teelt 70 soorten pompoenen

Eetbare decoratie

Elk jaar koopt Justine een indrukwekkende hoeveelheid pompoenzaden aan en die kweekt ze zelf op tot pompoenplantjes in de tunnelserre. “Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn worden ze  aangeplant in het pompoenveld. Pompoenen zijn redelijk makkelijk biologisch te telen. Ze groeien dichtbij de bodem, waardoor er weinig onkruid tussen de vruchten kan groeien. We moeten dus weinig schoffelen. Dit jaar hebben we een heel vruchtbaar pompoenseizoen, de pompoenen houden van warme grond, een zonnig plekje en niet te vochtig weer.”

Wie een pompoen wil kopen bij ’t Goed ter Heule, kiest die niet uit in de zelfpluktuin maar wel in de hoevewinkel. “We oogsten het overgrote deel van onze pompoenen zelf, omdat wij alle soorten uit elkaar kunnen halen. Alleen zo kunnen we er zeker van zijn dat de mensen voor elke toepassing de juiste pompoen gebruiken. Bijna al onze pompoenen zijn eetbaar, al telen we ook enkele sierpompoenen op vraag van enkele klanten. Eigenlijk vinden we dat zonde, want vooraleer je een eetbare pompoen opeet, kan je hem sowieso ook eerst enkele maanden als decoratie in je huis of op je oprit leggen.”

“Mensen stellen ons vaak de vraag of een pompoen uit hun tuin eetbaar is. Dat kunnen we niet met het blote oog zien, maar het volstaat om van de rauwe pompoen te proeven: smaakt de pompoen zeer bitter, dan betekent het dat hij niet eetbaar is.”

T Goedter Heule Pompoenen Sfeerbeeld5 © 't Goed ter Heule
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.