Bio in de buurt: Antwerpen

20.04.2023
De Plek 4 © Laura van Lokven
In categorie

Deze week gingen we in Antwerpen op zoek naar leuke plekken met een boontje voor bio! In de Scheldestad vind je prachtige biowinkels, (h)eerlijke restaurants en boetiekjes vol duurzame parels. Bio is altijd in de buurt, maar met deze stadsgids helpen we je graag op weg! 


Rs18090 Img 7589 © Astrid Agemans

Bio Station

Pelikaanstraat 3, 2018 Antwerpen
Open maandag tot vrijdag van 09:30 tot 19:00, zaterdag van 09:30 tot 18:00

Gelegen in het indrukwekkende treinstation Antwerpen Centraal is Bio Station het ideale startpunt voor een zorgeloos dagje uit. In de biowinkel vind je een ruim assortiment met niet alleen lekkere snacks voor onderweg maar ook boodschappen voor thuis met biologische groenten, vlees, brood en droogwaren. Het eerste jaar konden klanten terecht in een klein winkelpand, waar ze naast biologische voeding ook belegde biobroodjes en koffie konden kopen. Intussen is het winkelgedeelte verhuisd naar een groter pand, terwijl het kleinere pand als broodjeszaak dient. Kelvin van Bio Station: “Dankzij de broodjeszaak verspillen we minder voedsel. Met onverkoopbare groenten maken we soep, van de niet-verkochte broden maken we onder meer croutons voor de verse maaltijdsalades.”

Kelvin: “Voor wij de winkel openden, was ik salesmanager voor een internationaal bedrijf. Ik reisde de wereld rond en in al die luchthavens en treinstations viel één ding me op: gezonde voeding was moeilijk te vinden. Nochtans is dat belangrijk. Wij zagen dus mogelijkheden voor een biowinkel in een treinstation.”

Loes & Krikke

Congresstraat 42, 2060 Antwerpen
Open van woensdag tot en met zaterdag van 17:30 tot 21:00

Mmm, pizza! Met huisgemaakte tomatenpassata, een knisperende houtoven, een krokante zuurdesemkorst en een seizoensgebonden menu verheffen ze bij restaurant Loes & Krikke het maken van pizza tot een ware kunstvorm! Loes en Krikke werken samen met verschillende bio initiatieven uit de buurt. Zo halen ze hun zuivel en eieren bij boerencoöperatie Paysans Artisans uit Namen, hun 100% bio speltbloem bij Moulin de Vencimont uit Gedinne en stemmen ze zelfs hun menukaart af op het zaaiplan van bioboerderij Ons Logisch Voedsel uit Booischot. Het resultaat: de lekkerste pizza's!

Wilder © Wilder

Wilder

Provinciestraat 28, 2018 Antwerpen
Open donderdag en vrijdag van 12:00 tot 18:30, zaterdag van 10:00 tot 17:00

We zijn wild van Wilder! Verstopt achter een groene gevel vind je een schatkamer vol met boeken, kaarsen, vazen en andere items die allemaal voldoen aan dezelfde eisen: duurzaam geproduceerd én een lust voor het oog! De dames laten ook vaak hun creativiteit los op prachtige droogboeketten of papieren bloemen. Daarnaast verkopen ze zaden van Vitale Rassen en hebben ze een kleine ruilbibliotheek voor de aanleg van je eigen biobloementuin! Als het juiste seizoen voor bloemen is aangebroken vind je prachtige seizoensgebonden biobloemen geteeld door de lokale boeren van Herdersbloem uit Berlaar en Ferm uit Mechelen. Een bewuste keuze van Mayken en Marijke:

"Bloemen geven ons zoveel verwondering en voldoening. Bloemen zaaien, schikken, in huis zetten en aan dierbaren geven. Bloemen om jezelf uit te drukken of om het leven te vieren. Misschien moeten we ze meer zien als de kunstige, kostbare wezens die ze zijn. Het beste voor ons én onze klanten lijkt voor ons hoe langer hoe meer het heldere, compromisloze, onschadelijke en niet te vergeten prachtige alternatief dat op de velden van onze lokale boerinnen staat te ontluiken."
Robuust The Zero Waste Shop 1 © Katja de Gouw

Robuust

Reyndersstraat 2, 2000 Antwerpen
Open maandag tot vrijdag van 10:00 tot 18:30, zaterdag van 10:00 tot 18:00

Reduce, recycle, Robuust! In de verpakkingsvrije winkel vind je naast verse groenten van lokale bioboeren Kempengoud uit Essen en Moesland uit Zwijndrecht ook veel biologische producten in bulk - zo neem je precies wat je nodig hebt en bespaar je op onnodige plastic zakjes. Met dit handige concept heeft de winkel al 990.625 plastic verpakkingen vermeden!

1240 © ESSEN

Essen

Vinçotteplein 22, 2140 Antwerpen
Open dinsdag tot en met zaterdag van 18:00 tot 23:00

Aan tafel! Bij ESSEN in het bruisende Borgerhout zit je goed met culinaire fijnheden op basis van biologische seizoensgroenten en lokale lekkernijen. En dat alles geserveerd in het prachtige decor van architect Philip Metten! Voor de beste ingrediënten gaan ze voor hun groenten en fruit naar lokale bioboeren Oogstappel uit Emblem, Nooit geweten dat je dit kon eten en Groenlof uit Lier terwijl De Forestree uit Schelle zorgt voor heerlijke bio-eitjes en varkensvlees. Recht van het veld op je bord, smakelijk!

Dit was onze laatste tip, maar er zullen snel meer toffe plaatsen volgen. Intussen zelf op ontdekkingstocht? Check onze Biopunten!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.