Bioboer Tijs wil oude graansoorten nieuw leven inblazen

27.08.2019
2019 08 26 Boeren Oude Granen Screenshot
Beeld: Bioboer Tijs Boelens wil oude graansoorten nieuw leven inblazen

De regionale zender Ring TV zond een reportage uit over een unieke samenwerking tussen bierbrouwers en boeren. Samen willen ze oude graansoorten nieuw leven inblazen. De bezieler van het project is bioboer Tijs Boelens: “Oude graansoorten horen niet thuis in een museum, maar op ons bord en in ons glas," vindt hij.


In de nieuwsuitzending van Ring TV komt bezieler én bioboer Tijs Boelens van De Groentelaar in Pepingen aan het woord. Hij was op zoek naar zaden van lokale graansoorten die verloren waren gegaan. Omdat hij dacht dat ze bij Brouwerij Drie Fonteinen die oude zaden wel nog zouden gebruiken, stak hij daar zijn licht op. Zij konden hem niet aan zaden helpen, maar zo is de samenwerking wel gegroeid. 

Intussen zijn er een tiental boeren uit het Pajottenland en de Zennevallei aangesloten die oude lokale graansoorten verbouwen op hun akkers. Daarmee wil Brouwerij 3 Fonteinen & lambik-O-droom op termijn al zijn lambiekbieren produceren. Voorlopig wordt het graan alleen voor bier gebruikt, maar de boeren bestuderen ook of met de vergeten graansoorten brood kan gebakken worden. 

De volledige reportage bekijken.

Bron: Ring TV

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.