Biolandbouw in Vlaanderen blijft het goed doen
De biolandbouw in Vlaanderen heeft een prima jaar achter de rug, dat blijkt uit het biojaarrapport. Zowel het aantal bedrijven als het areaal dat biologisch wordt bewerkt nam vorig jaar duidelijk toe. De sterkste groei is er bij de veestapel.
7.300 hectare bio
Net als de voorgaande jaren is de biologische sector in Vlaanderen vorig jaar opnieuw verder gegroeid, zowel wat productie als consumptie betreft. Het aantal biologische landbouwbedrijven steeg met bijna 9 procent, van 430 in 2016 tot 468 in 2017. Bijna een derde van de biologische landbouwbedrijven houdt vee, al dan niet in combinatie met plantaardige teelten.
Het totale bioareaal (biologisch en in omschakeling) nam met 6 procent toe tot ruim 7.300 hectare. Toch blijft het biologische aandeel daarmee klein in vergelijking met het totale Vlaamse landbouwareaal: slechts 1,2 procent is biologisch.
Grafiek biologische landbouwbedrijven - Jaarrapport 2018
Biologische veestapel groeit sterk
De biologische rundveestapel groeide vorig jaar fors, met 68 procent. Die stijging komt er voornamelijk door een verdubbeling van het aantal biomelkkoeien. In de loop van 2016 zijn 12 melkveehouders gestart met een gefaseerde omschakeling tot biologische melkveehouderij. Ook de biologische varkensstapel vertoonde een mooie groei met 40 procent tegenover 2016.
Niet enkel het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het aantal marktdeelnemers die niet actief zijn als primaire producent nam toe, met name met 11 procent tot meer dan 1.004 bedrijven. Deze bedrijven ontplooien activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur van bioproducten.
Ook de belangstelling voor de biosector blijft groot: de gespecialiseerde landbouwopleidingen voor wie actief wil worden als bioboer blijft populair.
Meer consumptie van versproducten
Uit het rapport blijkt verder ook dat de bioconsumptie in stijgende lijn zit. De Vlaamse gezinnen besteedden in 2017 in totaal 193 miljoen euro aan biologische versproducten. Dat is een stijging van 11 procent tegenover 2016.
De Belgen kopen meer biologische versproducten Voor heel België groeiden de bestedingen van biologische versproducten met 6% tot 448 miljoen euro. In Vlaanderen hebben de biologische versproducten daarmee een marktaandeel van 2,4 procent, en de achterstand met Wallonië (marktaandeel van ruim 4%) wordt daardoor iets kleiner.
Het aandeel van deze frequente biokopers die wekelijkse bio aankopen neemt toe. Het grootste biokanaal blijft de klassieke supermarkt, gevolgd door de gespecialiseerde biowinkels.
Grafiek biologische consumptie - Jaarrapport 2018
Het volledige jaarrapport 2018 vind je hier.
Bron: BioForum Vlaanderen, VRT, eigen verslaggeving.