Biolandbouw in Vlaanderen blijft het goed doen

16.05.2018
2018 05 Jaarrapport Ranke Riet
Foto: Kobe Van Looveren bij Het Ranke Riet  
In categorie

De biolandbouw in Vlaanderen heeft een prima jaar achter de rug, dat blijkt uit het biojaarrapport. Zowel het aantal bedrijven als het areaal dat biologisch wordt bewerkt nam vorig jaar duidelijk toe. De sterkste groei is er bij de veestapel. 


7.300 hectare bio

Net als de voorgaande jaren is de biologische sector in Vlaanderen vorig jaar opnieuw verder gegroeid, zowel wat productie als consumptie betreft. Het aantal biologische landbouwbedrijven steeg met bijna 9 procent, van 430 in 2016 tot 468 in 2017. Bijna een derde van de biologische landbouwbedrijven houdt vee, al dan niet in combinatie met plantaardige teelten.

Het totale bioareaal (biologisch en in omschakeling) nam met 6 procent toe tot ruim 7.300 hectare. Toch blijft het biologische aandeel daarmee klein in vergelijking met het totale Vlaamse landbouwareaal: slechts 1,2 procent is biologisch.

2018-05-jaarrapport-productie.png#asset:93538:centeredColumnHeaderImage

Grafiek biologische landbouwbedrijven - Jaarrapport 2018

Biologische veestapel groeit sterk

De biologische rundveestapel groeide vorig jaar fors, met 68 procent. Die stijging komt er voornamelijk door een verdubbeling van het aantal biomelkkoeien. In de loop van 2016 zijn 12 melkveehouders gestart met een gefaseerde omschakeling tot biologische melkveehouderij. Ook de biologische varkensstapel vertoonde een mooie groei met 40 procent tegenover 2016. 

Niet enkel het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het aantal marktdeelnemers die niet actief zijn als primaire producent nam toe, met name met 11 procent tot meer dan 1.004 bedrijven. Deze bedrijven ontplooien activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur van bioproducten.

Ook de belangstelling voor de biosector blijft groot: de gespecialiseerde landbouwopleidingen voor wie actief wil worden als bioboer blijft populair. 

Meer consumptie van versproducten

Uit het rapport blijkt verder ook dat de bioconsumptie in stijgende lijn zit. De Vlaamse gezinnen besteedden in 2017 in totaal 193 miljoen euro aan biologische versproducten. Dat is een stijging van 11 procent tegenover 2016. 

De Belgen kopen meer biologische versproducten Voor heel België groeiden de bestedingen van biologische versproducten met 6% tot 448 miljoen euro. In Vlaanderen hebben de biologische versproducten daarmee een marktaandeel van 2,4 procent, en de achterstand met Wallonië (marktaandeel van ruim 4%) wordt daardoor iets kleiner. 

Het aandeel van deze frequente biokopers die wekelijkse bio aankopen neemt toe. Het grootste biokanaal blijft de klassieke supermarkt, gevolgd door de gespecialiseerde biowinkels.

2018-05-jaarrapport-consumptie.png#asset:93539:centeredColumnHeaderImage

Grafiek biologische consumptie - Jaarrapport 2018

Het volledige jaarrapport 2018 vind je hier.

Bron: BioForum Vlaanderen, VRT, eigen verslaggeving. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.