Biologische appel bevat meer diversiteit aan bacteriën

30.07.2019
201907 Vrt Bioappels
Foto: Kobe Van Looveren, Fruitbedrijf Van Eykeren

Een nieuw Oostenrijks onderzoek onderzocht het aantal bacteriën op appels. Elke appel zou er zo'n 90 tot 100 miljoen bevatten. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat er een grotere diversiteit aan bacteriën op biologische appels zat, die bovendien een positief effect zouden kunnen hebben op het immuunsysteem en de darmflora.


Een van de bacteriesoorten die alleen op biologische appels werd gevonden, waren melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën kunnen een positief effect hebben op het immuunsysteem en de darmflora. Ze zorgen er ook voor dat 'slechte', ziekteverwekkende bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen. Deze bacteriën bevonden zich vooral in het klokhuis. Tegelijkertijd bevatten gangbare appels meer potentieel ziekteverwekkende bacteriën. Escherichia-Shigella, bijvoorbeeld, werden aangetroffen op de conventionele, maar niet op de biologische appels. Al wil dat niet zeggen dat je ziek wordt van het eten van gangbare appels. Onze voedingsindustrie is onderworpen aan strenge controles. Mensen hoeven zich dus niet nodeloos ongerust te maken.

Op VRT NWS brengt Marie Legein van Universiteit Antwerpen de nodige nuances aan. Zij doctoreert over bacteriën op planten. De geteste biologische appels zijn afkomstig van biodynamische landbouw, dat heel erg inzet op diversiteit. Volgens Legein is de hogere diversiteit in bacteriën ook beter voor de gezondheid van de appelbomen, omdat die hen beter beschermt tegen ziektes. 

"De studie heeft niet onderzocht welke specifieke melkzuur­bacteriën aanwezig waren. Het is daarom te vroeg voor grote gezondheids­claims. Anderzijds is het wel opmerkelijk dat melkzuurbacteriën gevonden werden, want die vind je normaal niet op planten. Ik vind het ook opmerkelijk dat ze enkel gevonden werden op de biologisch geteelde appels."

Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of dezelfde verschillen ook terug te vinden zijn bij andere variëteiten. Het onderzoek wijst in elk geval op het belang van de bacteriën die leven in groente en fruit. Die bacteriën kunnen onze gezondheid schaden, maar ze kunnen die ook beschermen.

Bron: VRT NWS

Marie Legein, Universiteit Antwerpen: "Het onderzoek wijst in elk geval op het belang van de bacteriën die leven in groente en fruit. Die bacteriën kunnen onze gezondheid schaden, maar ze kunnen die ook beschermen."

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.