Biologische fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen
Test-Aankoop onderzocht pesticiden op fruit, vond op 3 stalen biofruit ook residu's en noemt dat ontnuchterend. De biologische teelt biedt wel degelijk de garantie dat de boer geen enkel chemisch-synthetisch gewasbeschermingsmiddel (insecticiden, fungiciden, herbiciden) gebruikt, reageert BioForum Vlaanderen, maar bio werkt niet onder een glazen stolp.
Het biologische fruit bevatte in de testen van Test-Aankoop beduidend minder sporen van chemische gewasbeschermingsmiddelen dan het gangbare. Logisch, want in bio is het gebruik van chemische middelen verboden.
Amper 6 stalen bleken helemaal vrij van residu, waarvan 4 biologisch. Op 3 stalen van biologisch fruit werden wel residu's aangetroffen, zij het in zeer lage waarden. Een nulwaarde op bioproducten, altijd en overal, is helaas onmogelijk. Biologische landbouwgrond is in Europa een klein aandeel tenmidden van gangbare landbouw. In Europa neemt het slechts 5,4% in van het geheel, waardoor er risico is op vervuiling door naburige landbouw waar wel chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Deze vervuiling kan gebeuren via drift in de lucht, via de bodem en het grondwater.
Het biolabel geeft garantie dat de boer geen enkele chemische gewasbescherming zoals insecticiden, herbiciden en fungiciden gebruikt
Test-Aankoop noemt de resultaten ontnuchterend en concludeert op de cover en in de titel dat bio geen garantie is op pesticidevrij. BioForum Vlaanderen is het niet eens met deze conclusie. De biologische teelt biedt wel degelijk de garantie dat de boer geen enkele chemisch-synthetisch gewasbeschermingsmiddel gebruikt, maar werkt niet onder een glazen stolp. De teeltmethodes die de bioboer hanteert om geen kunstmest of chemische pesticiden te gebruiken, zijn innovatief, uitgebreid en streng. Het milieuvriendelijke vakmanschap van de biologische fruitteler verdient respect.
Geen enkele chemische gewasbescherming toegelaten
Test-Aankoop schrijft onterecht dat er een beperkte hoeveelheid chemische stoffen zijn toegelaten in de biologische teelt. Onterecht, want een biologische boer mag helemaal geen gebruik maken van chemische gewasbescherming. Wel kunnen biotelers, pas in laatste instantie, als alle preventieve maatregelen onvoldoende resultaat opleveren, gebruik maken van een beperkte lijst met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Ze wijzen vreemd genoeg de bioboer met de vinger, niet de vervuiler
Vervuiling mogelijk
Volgens het onderzoek van Test-Aankoop werden er residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden op drie biologische stalen. Test-Aankoop nuanceert zelf dat dit niet noodzakelijk het gevolg is van fraude, maar juist van vervuiling in de lucht, de bodem of het water. Bioboeren nemen maatregelen om deze vervuiling te vermijden: door de aanplanting van hagen of bomen bouwen ze een barrière. Vreemd genoeg wordt hier, ondanks alle inspanningen, de bioteler met de vinger gewezen en niet de vervuiler.
Biocontrole hanteert strenge limiet
Bedrijven uit de biologische sector worden elk jaar grondig gecontroleerd, bij elke schakel opnieuw. Erkende controleorganisaties nemen stalen, zowel van gewassen als van bodem. Ze controleren deze stalen op de aanwezigheid van residu's.
Controleorganisatie Certisys vond op 87 procent van de 1.061 stalen die ze in 2014 controleerde geen residu's van chemische gewasbescherming. Wanneer residu's worden gemeten, volgt altijd een onderzoek naar de oorzaak. Overschrijdt een staal een bepaalde limiet, dan wordt het betreffende lot producten gedecertificeerd en mogen deze producten niet langer als bio verkocht worden. Ook wanneer het gehalte onder de limiet ligt, kan een onderzoek volgen en indien nodig verliest het product z'n biolabel. Certisys declasseerde in 2014 in totaal 4 procent van de stalen.
Bron: BioForum Vlaanderen