Biologische kippenstal komt (nog) niet van de grond

30.01.2017
Kippenstal Biopluimvee
Hoe de kippenstal er zou uitzien

“Waar mogen wij nog boeren?” Dat vragen Maarten en Vincent Van Schoonbeek zich af, nadat blijkt dat Natuurpunt de bouwvergunning heeft aangevochten die ze van de provincie Vlaams-Brabant kregen. De broers willen in Bierbeek een biologische kippenstal bouwen voor 4.800 biologische vleeskippen die vrije uitloop zullen genieten in een boomgaard.


In eerste instantie was er heel wat protest van de buurtbewoners, die onder andere vreesden voor overlast. Sinds duidelijk is dat het maar om drie leveringen per maand zou gaan en de hinder dus heel beperkt is, is dat protest bedaard. De provincie Vlaams-Brabant leverde in september een bouwvergunning af aan de broers. Maar die wordt nu aangevochten door Natuurpunt, iets wat zowel de twee broers als de Boerenbond helemaal niet begrijpen.

“Wij hebben bij de start van onze plannen gevraagd aan Natuurpunt of het nodig was om samen te zitten”, zegt Maarten. “Maar daar ging de vereniging nooit op in. En nu vernemen we plots dat ze zich verzetten tegen onze stal. Ze trokken naar de raad van Vergunningsbetwistingen en vechten ook onze milieuvergunning aan bij de Raad van State. Onbegrijpelijk, want onze plannen doen echt niet af aan het landelijke karakter van deze gronden.”

Inplanting in het landschap

De locatie waar de kippenstal aangevraagd werd, ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Wettelijk gezien mag de stal op deze locatie gebouwd worden als er rekening wordt gehouden met de schoonheidswaarde en inplanting in het landschap. “En dat doen we”, zeggen de broers. “De stal zal omringd worden door biologische hoog- en laagstamfruitbomen die niet alleen fruit voortbrengen, maar ook schaduw geven aan de kippen. Het gaat om een biologisch en kleinschalig bedrijf, met de bedoeling om vooral via de korte keten te verkopen. Het is daarenboven de weerspiegeling van het landbouwmodel dat Natuurpunt zelf naar voren schuift. Als dit al niet goed is, waar kan landbouw dan nog wel terecht?”

Natuurpunt vindt dat de bouw van de kippenstal een aantasting betekent van het schaarse open landschap, en dat de landbouwers eerst moeten zoeken naar een locatie waar een ander landbouwbedrijf is gestopt. “Dat hebben we ook gedaan”, zegt Maarten. “Maar heel veel van die gebouwen zijn niet conform de huidige wetgeving rond dierenwelzijn, bemesting, ammoniakuitstoot, natuur of erosie, of zijn te veel ingesloten om de kippen een goede uitloop te geven.”

Voor de twee broers is het nu vooral bang afwachten. De provincie zal zich nu bij de Raad van Vergunningsbetwistingen verdedigen, maar Maarten en Vincent kunnen zich niet veroorloven om zich ook zelf burgerlijke partij te stellen. “Zo'n procedure kost veel te veel geld en kan bovendien ook jaren duren. Wij hebben dat budget niet. We moeten afwachten en hopen dat we toch nog mogen starten.”

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland (Hannelore Smitz)

Lees ook het artikel op vilt.be: Boerenbond en Natuurpunt clashen over bouw kippenstal.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.