Biologische moedermelk gezocht

31.03.2017
Baby Feeding
In categorie

Een moeder produceert niet altijd voldoende moedermelk voor haar baby. Moeders die niet willen overstappen op poedermelk en op zoek gaan naar een donormoeder, zijn soms bezorgd over de kwaliteit van de donormoedermelk. Moedermelk van vrouwen die regelmatig biologisch eten bevat meer gunstige vetzuren en minder pesticidenresidu’s. Vandaar deze dringende oproep aan biologische moedermelkdonoren om zich vanaf nu aan te melden.


Biologische moedermelkdonoren kunnen zich aanmelden via dit formulier. In een volgende stap krijgen ze een vragenlijst over hun biologische levensstijl en hun gezondheid, om zeker te zijn dat de aangeboden moedermelk kwaliteitsvol is.

Gezondere moedermelk door biologisch eten

Verschillende onderzoeken bewijzen: moeders die biologisch eten, produceren gezondere moedermelk. Onderzoek van het Louis Bolk-Instituut toont aan dat moedermelk van vrouwen die meer biologisch-dynamische zuivel nuttigen meer gunstige vetzuren bevatten en minder ongunstige transvetzuren. Een Nederlands-Zwitsers onderzoek, met 312 zogende Nederlandse moeders dat gepubliceerd werd in het Britse Journal of Nutrition, bewijst dat moeders die meer biologisch vlees en melk consumeren hogere percentages CLA’s in hun melk hebben (een CLA is een soort vetzuur dat o.a. baby's helpt om hun immuunsysteem te ontwikkelen).

Welzijn van de donormoeders is belangrijk

Gezonde donormoeders geven de lekkerste en meest kwaliteitsvolle biologische moedermelk. Daarom staat hun welzijn voorop. Kandidaat-donormoeders volgen daarom best een evenwichtig, biologisch voedingspatroon.

Melk is een product dat van nature varieert met de seizoenen. Aan de kandidaat-donormoeders wordt geadviseerd om voldoende groenten en fruit te eten en zo veel mogelijk te kiezen voor lokale, biologische seizoensproducten. De bioboer teelt immers zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s. Voorts wordt de moeders aangeraden om voor én na het afkolven voldoende ruimte voor zichzelf te nemen. Wandelingen in open lenteweides zijn aan te raden, evenals een ruime, dagverlichte woonruimte. Medicijngebruik wordt tijdens de lactatie ten zeerste afgeraden.

Antibioticavrij

Overproductie kan leiden tot pijnlijke borstontsteking. Om de geproduceerde moedermelk biologisch aan te bieden mag een kandidaat-donor preventief geen antibiotica nemen. Door de ontstoken borst goed leeg te kolven en te koelen tussen kolvingen door en vooral, door voldoende rust te nemen, kan een ontsteking genezen zonder gebruik te maken van geneesmiddelen. Blijken na doktersadvies antibiotica toch nodig, dan mag na de antibioticakuur de moedermelk twee weken lang niet aangeboden worden.

Kandidaat-moeders zullen begeleid worden door een medisch team.

Heb je interesse om mee te werken? Meld je dan via dit formulier aan, en we nemen z.s.m. contact op!

* * *

Heb je vragen over biologische voeding, neem dan een kijkje op http://biomijnnatuur.be/vragen-over-bio.

1 april-grap: heel veel van dit bericht was waar, maar niet alles

Op 1 april 2017 lanceerden we een oproep aan biologische moedermelkdonoren om zich aan te melden. Hoeveel procent van dat bericht was waar? Heel veel, maar niet alles …

Biologische voeding eten is echt wel een goede keuze als als je zwanger bent én als je melk geeft. Voldoende groenten en fruit eten en zo veel mogelijk kiezen voor lokale, biologische seizoensproducten is in alle opzichten een goede keuze. Het klopt ook dat moedermelk van vrouwen die meer biologisch-dynamische zuivel nuttigen meer gunstige vetzuren bevatten en minder ongunstige transvetzuren. En het is ook waar dat moeders die meer biologisch vlees en melk consumeren hogere percentages CLA’s (soort van vetzuur) in hun melk hebben.

Ook regelmatig wandelen in de natuur, je woonruimte verluchten en verzorgen en je gezondheid preventief versterken, is sowieso sterk aanbevolen. Niet verwonderlijk dus dat bioboeren gelijkaardige principes volgen om hun dieren gezond te houden. De aanbevelingen voor onze kandidaat-donormoeders – eet biologisch, neem beweging, ga naar buiten, vermijd medicijnen - zijn rechtstreeks geïnspireerd op het lastenboek van bio voor melkkoeien en -geiten. Voor biologische landbouwdieren geldt immers: geef de dieren biologisch voer, zorg voor een malse wei én een ruime, dagverlichte stal en vermijd het gebruik van geneesmiddelen.

Maar dat er biologische moedermelkdonoren werden gezocht om moedermelk te geven, dat was alleen waar … op 1 april.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.