Fraude met biovlees? Zelfs geen vermoeden!

23.03.2018
20180323 Zelfs Geen Vermoeden Fraude Biovlees
Foto: Tim Vandewiele
In categorie

Een week nadat er gewag werd gemaakt van fraude met biovlees, is duidelijk hoe de berichtgeving over deze zogenaamde fraude is ontstaan. BioForum Vlaanderen herbevestigt de degelijkheid van de controlesystemen in bio.


Zelfs geen vermoeden van fraude

Een dikke week geleden breidde het vleesschandaal zich uit naar de biosector. Een vermoeden van fraude, of beter: wat toen leek op een vermoeden, groeide in de pers met het uur. Aan het einde van de dag was de modale Vlaming overtuigd dat gangbaar vlees verkocht was als duurder biologisch vlees.

De controle-organisatie Certisys, bevoegd voor de controle op bio bij het in opspraak gekomen bedrijf Veviba, bleef herhalen dat zij op geen enkel moment enig bewijs voor fraude hadden vastgesteld en bleef zelf in het ongewisse over de bron van het vermoeden.

Daar is intussen klaarheid in gekomen. Wat startte als een risicoanalyse van Certisys met het oog op het nog verfijnen van de mazen van het controlenet, eindigde, zonder enige bewijzen, met de niet op feiten gebaseerde bewering in de pers dat gangbaar vlees als bio is verkocht. Om te vermijden dat dit fraudeverzinsel overeind blijft, willen we de consument van biologisch vlees graag informeren en gerust stellen: de controle in bio is wel degelijk heel performant.

Sectororganisatie BioForum Vlaanderen wilt de consument van biologisch vlees graag informeren en gerust stellen: de controle in bio is wel degelijk heel performant."

Controle is wel degelijk performant

Wat is er gebeurd? Certisys, een van de drie geaccrediteerde controle-organisaties voor bio in België, onderzocht op welke manier de controle op biologisch vlees nog beter kon. We schrijven 2016. Ze onderzochten de verschillende stappen die een biologisch landbouwdier doorloopt in een slachthuis annex uitsnijderij en maakten een risicoanalyse van het hele proces op de werkvloer. Met deze risicoanalyse gingen ze onder meer in overleg met het FAVV. Er was op geen enkel moment sprake van een vermoeden van fraude.

Desalniettemin heeft het FAVV op eigen houtje en zonder Certisys in te lichten, naar aanleiding van dit overleg met Certisys, een PV opgesteld en overgemaakt aan het parket. Toen het FAVV in maart 2018 de fraude met etiketten op ingevroren vlees en met slachtafval bij Veviba vaststelde, kwam opnieuw de PV over bio bovendrijven die meer dan anderhalf jaar eerder was ingediend.

Door het gebrek aan transparantie op het moment dat de pers lucht kreeg van de vermeende fraude, is in een mum van tijd de indruk gewekt dat er gangbaar vlees verkocht is als biologisch vlees. Wij wensen, in navolging van Certisys, te benadrukken dat deze hele heisa gestart is bij een risicoanalyse met het oog op het verbeteren van de controle op bio. Certisys heeft nooit een vermoeden van fraude gekoesterd, noch fraude met het biologisch label vastgesteld.

Hoe een mug een olifant werd...

Controle-organisatie Certisys: "Deze hele heisa is gestart is bij een risicoanalyse met het oog op het verbeteren van de controle op bio."
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.