Boerderij Het Bolhuis: “Door de natuur rondom de boerderij was ik verplicht om anders te denken”

18.04.2021
Va Kurt Sannen Principe3
In categorie

Het Bolhuis is een bioboerderij midden in de natuur, met koeien, schapen en ezels in de wei, in perfecte harmonie met de natuur. Kurt Sannen: “Mijn boerderij werkt volgens de principes van de agro-ecologie, maar het moet gezegd: het blijft een bedrijf en ik moet ook een inkomen genereren.”


Kurt Sannen geeft aan dat het klassiek landbouwmodel voor hem nooit mogelijk is geweest. “Ik had weinig andere keuze. Mijn boerderij ligt tussen natuurgebieden en bovendien had ik geen zware financiële slagkracht om zware investeringen te doen. Als ik vlees produceer aan de prijs in de groothandel, dan was mijn boerderij ten dode opgeschreven. Om een inkomen te genereren was ik op zoek naar een eigen verdienmodel. Ik moest mijn eigen marktomgeving creëren en een unique selling proposition stellen.”

In zijn verdienmodel combineert Kurt zijn 2 passies: natuur en landbouw. Op zijn boerderij versterken landbouw en natuur mekaar.  "Ik ga de weg op van agro-ecologie: ik wil niet enkel winst voor Het Bolhuis creëren, ook onze buren, het milieu en de gemeenschap moeten er profijt van hebben.”

Exact 20 jaar geleden, in 2001, is Kurt Sannen gestart met zijn boerderij. Kurt koos resoluut voor de lokale rassen: Kempens rund, Kempische hoenen en qua schapen de Ardense Voskop. De lokale rassen pasten daarom perfect in zijn verhaal: het zijn aangepaste rassen die perfect buiten in ruwe moeilijke omstandigheden in natuurbeheer kunnen leven. Hij verdiende bovendien het biolabel en het Belgische label Biogarantie. “Ik zorg biologisch voor de natuur, het milieu en het dierenwelzijn. Het label Biogarantie kreeg ik omdat heel ons productieproces Belgisch is, inclusief de voederproductie.”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.