Vlaamse bioboer genomineerd als graslandboer van het jaar

16.09.2019
Rs8428 1208 As Bolhuis Kurt 0846 Lpr
Foto: Annelijn Steenbruggen - Kurt Sannen, bioboerderij het Bolhuis

Biologische veehouders kunnen heel wat betekenen voor de natuur. Dat bewijst ook bioboer Kurt Sannen, die met zijn biologische veehouderij ’t Bolhuis is genomineerd voor de titel van ‘Beste graslandboer 2019’. 


Ecosysteemdiensten

Het Nederlandse vaktijdschrift Veeteelt gaat op zoek naar de beste Graslandboer van Vlaanderen en Nederland. Graslandboeren zijn boeren die hun graslanden naar waarde schatten en er alles aan doen om die waarde ook ten volle te benutten. 

Een van de genomineerden is de Vlaamse bioboer Kurt Sannen. Die heeft in de omgeving van Diest bioboerderij ‘t Bolhuis met een 60-tal runderen van een lokaal ras (Kempisch Roodbont) en zo’n honderd schapen. Hij verkoopt het vlees rechtstreeks aan consumenten. 

Als graslandbedrijf ondersteunt ’t Bolhuis de natuur ten volle. Niet alleen zien zulke graslanden er mooi uit voor wandelaars en fietsers, ze leveren ook zogenaamde ecosysteemdiensten. Dat zijn diensten die onze natuur biedt. In het geval van Sannen gaat het om waterzuivering en koolstofopslag in de bodem. Dat laatste is ook een deel van de oplossing voor het klimaatprobleem. Sannen laat dus zien dat natuur en landbouw perfect hand in hand kunnen gaan. 

Zoals Kurt Sannen het zelf zegt: “wij boeren zijn een deel van de oplossing, niet alleen van het probleem. Laat ons dus focussen op de kansen die boeren hebben om die oplossingen aan de maatschappij te geven. Daar worden we allemaal beter van.”

Eerder legde Kurt Sannen op onze website al uit dat een boer als landschapsbouwer vergoed zou moeten worden


Kurt Sannen: "Wij boeren zijn een deel van de oplossing, niet alleen van het probleem. Laat ons dus focussen op de kansen die boeren hebben om die oplossingen aan de maatschappij te geven."


De boer met de meeste stemmen wint de titel ‘Beste graslandboer 2019’. Je kan nog tot 14 oktober stemmen op de website van Veeteelt.  

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.