Boerin Charlotte en De Landgenoten zoeken samen naar grond

20.01.2021
Dlg Charlotte Vandendriessche
Foto ©YelRatajczak
In categorie

Charlotte Vandendriessche (30) is een jonge, beloftevolle bioboerin. Ze rondt haar opleiding bij Landwijzer af en is op zoek naar grond op een boogscheut van Brussel. Daarom doet ze mee aan Tournée Aréale van De Landgenoten, samen met vrijwilligers helpen ze de droom van Charlotte waarmaken. 


Charlotte werkt bij La Finca, een Brusselse coöperatieve die biologische groenten kweekt voor onze hoofdstad. Ze heeft vorig jaar mee de CSA-boerderij La Finquita opgericht, die werkt onder de coöperatieve. Nu is het tijd om haar eigen droom na te streven: een eigen zelfoogstboerderij.

Van sociaal werker tot bioboerin

Charlotte heeft een verleden in de zorgsector in Brussel, en tijdens dat werk trok ze steeds met de mensen naar buiten. Ze heeft de zorgtuin De Wilder in Erps-Kwerps mee opgericht en begeleidde ook enkele moestuinprojecten. "Dankzij die ervaringen heb ik de stap durven zetten naar de opleiding biologische landbouw van Landwijzer. Duurzame voedselproductie en mensen verbinden met de natuur voelden als thuiskomen en dat deed me beseffen dat ik de stap kon zetten van sociaal werker naar bioboerin!"

Charlotte zoekt grond.
Zoek jij mee?  

Voor vele jonge boeren zoals Charlotte is het vinden van betaalbare en beschikbare grond in Vlaanderen helaas bijna onmogelijk. Landbouwgrond wordt lang niet alleen voor voedselproductie gebruikt en dat drijft de prijzen omhoog. Bovendien verhuren eigenaren hun grond liever niet aan boeren. Toch willen wij duurzaam, lekker en lokaal voedsel. Ook in de toekomst. 

Charlotte neemt deel aan het project Tournée Aréale van De Landgenoten. De Landgenoten brengt een groep sympathisanten samen die actief op zoek gaan naar grond. Dit doen de vrijwilligers door hun netwerk te activeren, en de vraag naar grond breed te verspreiden. De groep krijgt de kans om zich te verdiepen in de grondproblematiek en gaat actief op zoek naar oplossingen.

Word jij vrijwilliger? 

  • Heb jij een hart voor biologische landbouw? Help met een groep vrijwilligers vruchtbare grond te vinden voor de opstart van deze bioboerderij in de regio Ruisbroek of Beersel. Meer info, of inschrijven bij evert@delandgenoten.be
  • Ook vanop afstand kan je het project online toelichten aan de juiste personen. Je hoeft dus niet in de buurt te wonen, om deel te kunnen uitmaken van verandering.
  • Kom naar ons netwerkevent, en ontdek de droom van Charlotte! Op 3 februari stelt bioboerin Charlotte zichzelf en het project voor op een online bijeenkomst. Inschrijven bij evert@delandgenoten.be

Meer info over Tournée Aréale vind je op www.delandgenoten.be/geef-jouw-tijd

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.