De broccoli is bevrijd van onterecht patent

07.11.2018
Patent Broccoli
Foto: Bionext
In categorie

Het Europees Octrooi Bureau heeft het patent van Montsanto op broccoli met lange steel verworpen. De broccoli met lange steel kan machinaal geoogst worden, maar dit is een natuurlijke eigenschap van de broccoli. Een patent hierop betekent minder nieuwe rassen en dus minder diversiteit op ons bord.


Natuurlijke eigenschap

Het Europees Octrooi Bureau concludeert in haar uitspraak dat de broccoli het resultaat is van uitsluitend klassieke veredeling, dus zonder de toevoeging van een technische stap. De producten van klassieke veredelingsprocessen zijn sinds 2017 niet langer patenteerbaar. De lange steel, waardoor het hoofd van de broccoli boven de bladeren uitsteekt en machinaal geoogst kan worden, is een eigenschap die van nature in broccoliplanten voorkomt en door verschillende bedrijven gebruikt wordt in hun veredelingsprogramma. Het is dus geen uitvinding van Monsanto.

Met een gerust hart

Bionext is heel blij met de uitspraak. Projectleider Maaike Raaijmakers: “Patenten op eigenschappen van planten en dieren geven de patenthouder het alleenrecht op de gepatenteerde eigenschappen. Andere veredelaars mogen die eigenschap dus niet meer gebruiken zonder toestemming van de patenthouder. Dit beperkt de innovatie in de veredeling en bevordert de machtsconcentratie in de veredelingssector. We hebben ons daarom jarenlang ingezet voor een aanpassing van de patentwetgeving. Nu is het eindelijk tijd om te oogsten.”

Biologisch zaadbedrijf De Bolster was een van de bedrijven die getroffen werd door het patent. Bart Vosselman, veredelaar bij de Bolster: “Wij maken in de veredeling van een nieuw broccoliras gebruik van broccoliplanten met een lange steel. Dit veredelingsprogramma was op een laag pitje gezet vanwege het patent van Monsanto. Het risico dat we inbreuk op dit patent zouden maken was simpelweg te groot. Nu kunnen we met een gerust hart verder met de veredeling. We hopen binnen enkele jaren een nieuw broccoliras op de markt te brengen.”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.