Carrefour plant opening biowinkels in België

14.05.2018
Carrefour Bio
Foto: Carrefour bio
In categorie

Carrefour wil gespecialiseerde biowinkels openen in ons land. De winkels zullen een groter aanbod aan bioproducten hebben en ook gezonde producten zoals lactose- en glutenvrij verkopen. De opkomst van bioketens is een gevolg van het feit dat mensen steeds meer bioproducten kopen. 


Hoge ambities

Het plan maakt deel uit van de ambitie van Carrefour om nummer één te worden in bio in ons land. Nu al liggen bij de Franse supermarktketen zo'n 4.000 bio-producten in de rekken, en Carrefour wil dat aanbod uitbreiden. Op 'korte en middellange termijn' wil de Franse supermarktgroep Carrefour in België winkels openen die uitsluitend bioproducten verkopen, zegt Geoffroy Gersdorff, de topman van Carrefour België, aan het winkelvakblad Gondola. Ook nicheproducten zoals gluten-en lactosevrije voeding zullen er te koop zijn.

Waar en wanneer de nieuwe winkels gelanceerd worden, wordt later bekend gemaakt. Een stedelijke omgeving ligt voor de hand, maar volgens Geoffroy Gersdorff zijn er “heel wat plaatsen in ons land” waar er veel bio geconsumeerd wordt. "In thuisland Frankrijk heeft de supermarkt al langer winkels onder de vlag ‘Carrefour Bio’. In België is het nog niet zeker dat de gespecialiseerde shops onder die naam zullen openen. Het is ook mogelijk dat ze gewoon Carrefour of Carrefour Express gedoopt worden, terwijl ze uitsluitend bio-producten aanbieden."

Opkomst biowinkelketens

Carrefour is niet de enige supermarktspeler met winkels die enkel bio verkopen. Colruyt opende de jongste jaren ook al nieuwe winkels van zijn keten Bio-Planet. Dit jaar moeten drie nieuwe Bio-Planets de deuren openen, voor het eerst ook in het centrum van de stad. Vorig jaar waren er vier winkelopeningen. In totaal zijn er nu 24 Bio-Planets.

In grote steden zijn er ook kleinere ketens van biowinkels. Zo heeft Färm vijf winkels in Brussel.

Supermarktketens als Delhaize en Carrefour, maar ook budgetketens Aldi en Lidl hebben in de afgelopen jaren meer bioproducten in hun assortiment opgenomen.

De opkomst van bioketens is een gevolg van het feit dat mensen steeds meer bioproducten kopen. Vorig jaar gaven Belgen volgens het Vlaamse Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) 449 miljoen euro uit aan bioproducten. Dat is ruim dubbel zoveel als de 190 miljoen euro uit 2008.

Druk op de prijzen? 

Het verschil in prijs tussen bioproducten en gewone producten is nu gemiddeld dertig procent. Door het verhoogde aanbod vrezen onafhankelijke biowinkeliers dat de prijzen van de bioproducten zullen dalen.

Inhet VTM-nieuws vertelt Sandra Rydams van biowinkel Lijsterbes in Vilvoorde, een van de pioniers uit de biosector, dat zij alleszins zullen blijven doorzetten."Wij doen dat met hart en ziel. Wij hebben enorm veel ervaring, ja dat deel je met je klanten”, zegt Sandra. “Wij hebben heel trouwe klanten die hier ook al 40 jaar komen. Da's echt fantastisch. Hier hangt zo’n positiviteit, daar kan je niet omheen." 

Bron: Gondola, De Tijd, VTM-nieuws. 


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.