Colruyt vindt nieuwe bioboer voor bioboerderij Het Zilverleen

12.04.2019
20190410 Zilverleen Bioboerderij
Foto: Het Zilverleen, Vilt. 

Colruyt heeft een nieuwe uitbater gevonden voor het biologisch groentebedrijf Het Zilverleen in het West-Vlaamse Alveringem: Niels Trybou, een 28-jarige tuinbouwerszoon uit Staden. 
Het bedrijf is 25 hectare groot en levert de biologische groenten rechtsreeks aan de supermarkt, die daarmee zijn lokale bevoorrading wil verankeren. 


Sinds 1987 teelden Marleen Masson en Jean-Pierre Mouton biogroenten op hun biologisch groentebedrijf Het Zilverleen. Marleen en Jean-Pierre waren op zoek naar overnemers.  In augustus vorig jaar kondigde Colruyt Group aan dat het dit in West-Vlaanderen gelegen biologisch landbouwbedrijf had gekocht met 25 hectare landbouwgrond. 

Aaneengesloten biologische landbouwgrond, dus “in 1 stuk”, is vrij uniek in Vlaanderen. Door de aankoop van het bedrijf en de gronden, wou de supermarktketen zich ervan verzekeren dat de gronden  biologisch werden uitgebaat, want 70 procent van de biogroenten die op Het Zilverleen worden geproduceerd, gaan rechtstreeks naar Colruyt en Bio-Planet. Op die manier trekt Colruyt Group ook mee aan de kar van de duurzame landbouw in Vlaanderen.

Onafhankelijk

Trybou gaat vanaf nu onder meer aardappelen, broccoli, knolselder, prei, kool en selder telen op de bioboerderij. “Ik ben geboren en getogen in de tuinbouwsector”, zegt de West-Vlaming. “Ik ken de stiel, zowel het werk op het veld als het management van een bedrijf. Ik heb echt zin om hieraan te beginnen.” Ook bij Colruyt Group reageren ze ­enthousiast: “Niels is ondernemend, ambitieus en vol energie. Iemand met drive en goesting”, zegt algemeen ­directeur Stefan Goethaert.

Het Zilverleen is een nieuw gegeven voor beide partijen; op een constructieve manier kwamen ze tot een werkbaar model voor beide partners. Stefan Goethaert voegt toe: “Essentieel is dat we onafhankelijke partijen zijn en blijven, en dat er dus geen band van ondergeschiktheid bestaat. Niels is dus een vrije ondernemer”.

Bio in de vingers krijgen

Er zal zoveel als mogelijk vraaggericht wordt geteeld, in functie van de behoeften van de klanten van Colruyt Group. Niels Trybou: “De vorige eigenaars hebben jarenlang gesleuteld aan een optimaal teeltplan voor Het Zilverleen, maar ik zit alvast boordevol ideëen om hier en daar ook te vernieuwen en te innoveren. Maar eerst wil ik me goed inwerken, en de bedrijfsvoering van Het Zilverleen goed in de vingers krijgen.”

De nieuwe uitbater van Het Zilverleen heeft nog geen ervaring met de biologische landbouw, maar dat is een lacune die hij snel hoopt weg te werken. “Het biologische aspect is inderdaad nieuw, maar ik ben geboren en getogen in de tuinbouw en ken de stiel, zowel het werk op het veld als het management van het bedrijf. Bovendien worden alle groenten waarmee Het Zilverleen vandaag werkt, ook op mijn vaders bedrijf geteeld. Dus ervaring met de teelt heb ik zeker. Daarnaast zal ik mij laten bijstaan door telersadviescoöperatie Taco en door Inagro dat al heel wat expertise in de bioteelt heeft opgebouwd”, vertelt Niels Trybou, die er naar eigen zeggen veel zin in heeft om eraan te beginnen.

Bron: Vilt & Colruyt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.