De Landgenoten zet bioboeren en 'grondzekerheid' in de verf

23.01.2020
Dlg Bioboeren Grondzekerheid
Foto: De Landgenoten

De Landgenoten zet de bioboeren Filip, Bernd, Rosette, Sigrid, Wim en Souliman in de verf. De afgelopen weken postten zij via sociale media een reeks filmpjes waarin zij vragen om bioboeren meer grondzekerheid te geven en samen duurzame landbouw mogelijk te maken. “Maak gronden vrij voor bioboeren. De velden worden opnieuw vruchtbaar en krijgen weer betekenis."


Toegang tot grond is één van dé grote drempels voor startende bioboeren. Landbouwgrond wordt lang niet alleen voor voedselproductie gebruikt en dat drijft de prijzen omhoog. Bovendien verhuren eigenaren hun grond liever niet aan boeren. Toch willen wij duurzaam, lekker en lokaal voedsel. Ook in de toekomst. Om die problematiek aan te kaarten lanceerde De Landgenoten een reeks filmpjes waarin ze de bioboeren aan het woord laten. 

Grond krijgt weer betekenis

Souliman van CSA Het Vrije Veld in Zutendaal levert groenten in pakketvorm aan de deelnemers. "Ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van het probleem dat grond een belangrijke factor is om voedsel te produceren. Lokaal voedsel telen is beter voor de gemeenschap en voor het klimaat,” vertelt hij.

Filip van Puur Leguum in Heusden-Zolder kon starten op grond die hij in bruikleen kreeg van zijn ouders, maar beseft dat andere startende boeren het moeilijker hebben om grond te vinden. "Als ik in de toekomst wil uitbreiden tot een gemengde boerderij met een kleine veestapel dan zal ik extra gronden nodig hebben. Dat is zeker geen evidentie in mijn gemeente. Grond vrijmaken voor een bioboer is nochtans een mooiere oplossing dan die te verhuren aan paardenfokkers. De velden worden opnieuw vruchtbaar en grond krijgt weer betekenis.”

Toekomst onzeker?

Voor Wim & Sigrid van ‘t Groentehart in Lembeek is de toekomst onzeker omdat er in 2017 rioleringswerken plaatsvonden waardoor hun velden werden omgewoeld. Wim: "We weten niet of we voldoende kracht, energie en financiën hebben om door te gaan. We willen bouwen aan de biodiversiteit en aan de vruchtbaarheid op en rond onze akkers. Maar dat lukt het best op gronden waar we ook toekomst hebben.”

Bernd & Rosette van CSA Bio bij Bernd en Veldkleur hebben voor biolandbouw gekozen omdat ze ervan houden om dagelijks positief uitgedaagd te worden. "De zoektocht naar grond is absoluut geen evidente weg geweest. We moeten onze bedrijfsvoering aanpassen aan de beschikbaarheid van de grond in plaats van te zoeken naar wat de meest ideale weg zou zijn om een rendabel en duurzaam bedrijf uit te bouwen."

Bron: De Landgenoten.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.