De Landgenoten koopt grond voor pionier De Wassende Maan

12.07.2021
20210712 De Wassende Maan Dlg
Foto: De Wassende Maan
In categorie

Biodynamische boerderij De Wassende Maan in Deinze en De Landgenoten slaan de handen in elkaar om 2,8 ha landbouwgrond te verwerven. Deze gronden liggen aanpalend aan hun eigen akkers. Ze vergroten de bestaanszekerheid van de biooerderij. Bovendien kan een groot stuk open ruimte ecologisch worden ingericht. Voedselproductie, natuur en sociale bewogenheid gaan hier hand in hand en dat voor de komende generaties.


De Wassende Maan is een bio-dynamisch groenteteeltbedrijf uit Deinze, opgericht in 1979. Het bedrijf dat wijd bekend is in Oost-Vlaanderen, behoort tot de pioniers van de biologische landbouwsector in Vlaanderen. Het bedrijf legt zich toe op de teelt van zo’n 50 verschillende groenten die via rechtstreekse verkoop aan de man worden gebracht. Klanten waarderen de versheid en de volle smaak van de groenten. De Wassende Maan stelt 24 mensen te werk; ook de 4 boeren werken in loondienst waardoor hun uitdagende job een stuk haalbaarder is.

"De samenwerking was een ideologisch belangrijke keuze", vertelt coördinator Jan Vanhuysse: “Onze boerderij is van bij de start sterk gedragen door de lokale gemeenschap. Klanten en sympathisanten hebben steeds samen met ons gepionierd en het bedrijf ondersteund, door hun aankopen, hun betrokkenheid en hun financiële inbreng in de coöperatie. Door met De Landgenoten in zee te gaan, zijn we zeker dat de gronden voor altijd verankerd zitten in een vennootschap wiens missie het is om landbouwgrond voor bio te bestemmen.” Zo kunnen ze onder andere investeren in meer hagen en bomen. 

Benieuwd naar wat biodynamisch inhoudt? Bij De Wassende Maan telen ze volledig biologisch. Ze werken onder Biogarantie en Stichting Demeter, wat betekent dat ze ook extra normen vervullen voor onder meer bemesting, dierenwelzijn en de verwerking van hun producten. 

36 hectare,17 bioboeren

Met de nieuwe aankoop erbij geeft De Landgenoten 36 hectare grond een bestemming in de biologische landbouw. Zo geven ze 17 bioboeren de kans om hun bedrijf uit te breiden, veilig te stellen of te verduurzamen zonder zelf de stijgende financiële last te moeten dragen. Om deze gronden aan te kopen verzamelt De Landgenoten, giften van sympathisanten en geld van aandeelhouders. Als je de missie van De Landgenoten wil ondersteunen, kan je aandeelhouder worden, een gift doen of je tijd schenken.

Voorzitter Tom Troonbeeckx bevestigt: “We zijn blij dat we in De Wassende Maan een partner vinden die zinnens is om de landbouwgronden nog vele jaren en zelfs generaties biologisch te bewerken. Zo creëren we samen een stuk open ruimte dat enorm waardevol is, niet alleen voor de duurzame voedselproductie, maar ook ecologisch en sociaal. Dit is het type boerderijen waar wij 200% achter staan, met een voortdurend streven naar groeien in kwaliteit en naar sociale betrokkenheid met de lokale gemeenschap.” 

Meer info en steun via www.delandgenoten.be/dewassendemaan

Bron: De Landgenoten

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.