Jon start biologische fruitboerderij dankzij De Landgenoten

02.03.2021
20210302 Dlg Boer Jon En Wolf In Ulbeek Lien Wevers2 Verkleind
Foto's: Jon Rouvrois van De Kleinaart, © Lien Wevers

De eerste bedrijfsovername in de geschiedenis van De Landgenoten is een feit. Jon Rouvrois neemt dankzij een crowdfunding het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in Ulbeek over. Dat is echter niet mogelijk zonder aandeelhouders en schenkers. 


Van controleur tot bioboer

Jon Rouvrois neemt het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in Ulbeek over. Jon is een jonge boer die droomt van een eigen bedrijf. Hij werkt een tijd lang als controleur voor de biologische landbouw en doet ervaring op biologisch tuinbouwbedrijf ‘Hof ter Dreef’ in Meise. Zijn praktijkkennis groeide snel en Jon droomt van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten.

Gallinero startte met biologische fruitteelt in 2000 en zette snel in op een grote biodiversiteit op het bedrijf. Na een lange loopbaan startten de eigenaren van Gallinero in 2019 hun zoektocht naar een overnemer die het biobedrijf wilde verderzetten. In de loop van 2020 ontdekte Jon dat het bedrijf te koop stond en dat De Landgenoten het bedrijf zou willen aankopen en verhuren aan de juiste kandidaat. Boer en bedrijf bleken goed bij elkaar te passen en de rest is geschiedenis. 

"Fruitbedrijf Gallinero wordt nu overgenomen door Jon en verandert in bioboerderij De Kleinaart."

Bio voor vele generaties

Fruitbedrijf Gallinero wordt nu overgenomen door Jon en verandert in bioboerderij De Kleinaart. Petra Tas van De Langenoten is enthousiast over het akkoord: “Bedrijfsovernames in de landbouwsector liggen bijzonder moeilijk. Doorgaans moet de overnemende boer zware leningen aangaan, die meteen de rendabiliteit van het toekomstige bedrijf hypothekeren. Omdat De Landgenoten de grond aankoopt en verhuurt aan een eerlijke prijs, krijgt Jon een bijzondere kans als startende boer, terwijl we de grond verankeren in onze organisatie en dus als biogrond veilig stellen voor een volgende generatie. We hopen in de toekomst nog meer bedrijfsovernames op deze manier te ondersteunen.”

"Jon krijgt een bijzondere kans als startende boer, terwijl we de biogrond veilig stellen voor een volgende generatie."
20210302 Dlg Boer Jon En Wolf In Ulbeek Lien Wevers Verkleind

Toekomst verzekerd

Jon zal de bestaande aanplant in de komende jaren deels vervangen en vitaliseren zodat hij maximaal zijn toekomstbedrijf kan opbouwen. “Ik mik op diverse appelrassen. Een deel voor consumptie, maar ook een deel om zelf gebottelde Ulbeekse appelcider te produceren”, geeft Jon Rouvrois aan. “Ik zal ook enkele nieuwe teelten introduceren zodat het een gemengd bedrijf wordt. Voor plaagbestrijding en bemesting wil ik het pluimvee herintroduceren.” 

Jon wil een deel van zijn fruit en vleeskippen ter plaatse verkopen in het hoevewinkeltje dat in juni heropent. In de bloesemtijd staan ook wandelingen tussen de boomgaarden gepland.

Om gronden te kunnen aankopen, brengt De Landgenoten middelen van geëngageerde burgers bij elkaar. Wie De Landgenoten of het project van Jon wil steunen, kan dat via een aandeel of gift. Alle info op www.delandgenoten.be/kleinaart

Je kan een aandeel kopen voor € 260 via www.delandgenoten.be/word-landgenoot. Via het webformulier kan je aangeven dat je de aankoop voor Jon/De Kleinaart wil steunen

Bron: De Landgenoten

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.