Biobakkerij de Trog krijgt al tweede keer award voor innovatie

14.02.2019
Rs12011 Bioaward 163 Lpr © Joachim Dewilde voor Bioforum
Foto: Broden onderweg om te rijzen; Joachim Dewilde. 

Biobakkerij De Trog uit Ieper ontvangt de Factory of the Future-Award voor  de tweede keer en scoorde onder meer met een game die medewerkers spelenderwijs helpt om zich de bedrijfswerking eigen te maken. De prijs werd uitgereikt door FEVIA Vlaanderen en Flanders’ FOOD. 


Traditie, high tech én mensen

Reeds in 2016 mocht de biologische bakkerij deze prestigieuze prijs een eerste maal in ontvangst nemen. Ze zijn dan ook blij dat ze voor de tweede maal op korte tijd op de radar komen te staan voor de Factory of The Future Award. In de bakkerij gaan traditie en hightech hand in hand. Zij ontvangen de prijs voor de tweede keer en scoorde onder meer met een game waarmee medewerkers spelenderwijs de bedrijfswerking leren kennen: “Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgaan met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf”, roemt Fevia het initiatief.

Bio Bakkerij De Trog is Belgisch marktleider in het segment van ambachtelijk bio brood. In de bakkerij in Ieper werken 83 werknemers, die allen bakker zijn. Ze maken een tachtigtal kernvariëteiten (brood, stokbrood, pistolets ...) die verkocht worden aan de biowinkels, maar ook aan retailers zoals Bio-Planet en Delhaize. De Trog is een nichespeler in de voedingssector die op het hogere marktsegment mikt, waar kwaliteit en authenticiteit belangrijk zijn en niet het gevecht om de laagste prijs. 

1,3 miljard geïnvesteerd

Jaarlijks overhandigt Fevia, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, een award aan bedrijven die zich weten aan te passen aan de nieuwe hoogtechnologische realiteit en succesvol evolueren naar wat de organisaties een ‘fabriek van de toekomst’ noemen. 

Fevia blikt tevreden terug op de sector in zijn geheel: “De Vlaamse voedingsindustrie kende de voorbije jaren een opmerkelijk groei dankzij goede resultaten op de exportmarkten. Daardoor kon de sector vorig jaar 1,3 miljard euro investeren in het moderniseren van fabrieken en het uitbreiden van de productiecapaciteiten, maar slaagde er ook in om jobs in eigen land te houden.”

Bovendien investeren die bedrijven niet alleen in technologie, maar ook in talenten. De mens staat heel centraal in de fabriek van de toekomst. Dat moeten we als sector nog beter uitspelen om meer talenten naar onze sector aan te trekken, bijvoorbeeld met het merk Food At Work, aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen.

Drie bedrijven gelinkt aan de voedingsindustrie vielen dit jaar in de prijzen: Bio Bakkerij De Trog, Lavetan en Colruyt Group Fine Food opnieuw drie bedrijven gelinkt aan de voedingssector in de prijzen vallen. Meer info.

Bron: De Trog en Agoria.
Foto: Joachim Dewilde voor BioForum Vlaanderen


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.