“Deze 5 feiten over bodem moet iedereen weten”

09.09.2022
Header Bionext Bodem
Foto: Michaël Wilde, directeur Bionext
In categorie

"Ik weet het, de bodem lijkt in eerste instantie lang niet zo boeiend als de spanningen onlangs tussen Amber Heard en Johnny Depp, maar dat is echt een misverstand," vertelt Michaël Wilde, directeur van Bionext. "Wist je dat 95% van alles wat we eten de bodem komt? Dus misschien toch interessant deze 5 feiten over bodem die iedereen moet weten.


Zonder bodem geen voedsel

  1. De eerste hebben we al verklapt: 95% van alles wat wij eten komt uit de bodem. Dus als wij het hebben over een voedselcrisis en hoe wij in de toekomst de wereld gaan voeden, dan moeten wij het altijd hebben over de bodem en over hoe wij deze cruciale, maar zeer onderbelichte hulpbron, beschermen. No soil no food!
  2. Er zit meer leven in één theelepel aarde dan er mensen op de planeet wonen: 25% van de alle biodiversiteit zit in de bodem. Not kidding! Door de bodem te beschermen zorg je dus direct voor de natuur.
  3. De bodem is onze bondgenoot om klimaatverandering tegen te gaan. Om goed te functioneren heeft een gezonde bodem heel veel koolstof nodig en die wordt vastgelegd door planten die CO2 uit de lucht halen en via hun wortels in de bodem stoppen. Hier liggen kansen want door aangetaste bodems te herstellen en bodembeschermingspraktijken toe te passen, kunnen wij niet alleen de uitstoot van broeikasgassen verminderen maar ook ons landbouwsysteem klimaatbestendiger maken.
  4. De bodem is een spons. Een gezonde bodem met een goed functionerende structuur en een rijk organisch stof gehalte kan je vergelijken met een gigantische spons dat in staat is tot 20 keer haar gewicht in water vast te houden. Niet alleen is dit van groot belang in tijden van droogte maar ook als er veel regen valt kan een gezonde bodem grote hoeveelheden water veel sneller afvoeren dan uitgeputte bodem die snel onder water komt te staan.
  5. Het gaat heel slecht met de bodem. 33% van onze bodems zijn uitgeput en iedere 5 seconden verliezen we 1 voetbalveld aan vruchtbare landbouwgrond door bodemerosie.
"Als wij nog enigszins een leefbare planeet willen overdragen aan onze (klein)kinderen, dan is het allerbelangrijkste dat wij in de landbouw de bodem centraal stellen."

Dus koester de bodem

Gelukkig zijn er steeds meer biologische en andere duurzame boeren die er alles aan doen om de bodem te beschermen. Door bijvoorbeeld in te zetten op groenbemesters, natuurlijke mest en compost maar ook door de bodem wat welverdiende rust te gunnen.

Als wij dus nog enigszins een leefbare planeet willen overdragen aan onze (klein)kinderen, dan is het allerbelangrijkste dat wij in de landbouw de bodem centraal stellen en veel meer de samenwerking met de natuur (boven en onder de grond) opzoeken in plaats van deze te bestrijden met chemie. Natuurlijk moeten wij ook meer plantaardig eten, lokale voedselsystemen omarmen en minder voedsel weggooien maar de bodem staat op plek 1, 2 en 3!

Bron: Blog van Michaël Wilde - Bionext

Kijktip - een gezonde bodem geeft zuurstof aan onze planeet: 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.