“Deze 5 feiten over bodem moet iedereen weten”
"Ik weet het, de bodem lijkt in eerste instantie lang niet zo boeiend als de spanningen onlangs tussen Amber Heard en Johnny Depp, maar dat is echt een misverstand," vertelt Michaël Wilde, directeur van Bionext. "Wist je dat 95% van alles wat we eten de bodem komt? Dus misschien toch interessant deze 5 feiten over bodem die iedereen moet weten.
Zonder bodem geen voedsel
- De eerste hebben we al verklapt: 95% van alles wat wij eten komt uit de bodem. Dus als wij het hebben over een voedselcrisis en hoe wij in de toekomst de wereld gaan voeden, dan moeten wij het altijd hebben over de bodem en over hoe wij deze cruciale, maar zeer onderbelichte hulpbron, beschermen. No soil no food!
- Er zit meer leven in één theelepel aarde dan er mensen op de planeet wonen: 25% van de alle biodiversiteit zit in de bodem. Not kidding! Door de bodem te beschermen zorg je dus direct voor de natuur.
- De bodem is onze bondgenoot om klimaatverandering tegen te gaan. Om goed te functioneren heeft een gezonde bodem heel veel koolstof nodig en die wordt vastgelegd door planten die CO2 uit de lucht halen en via hun wortels in de bodem stoppen. Hier liggen kansen want door aangetaste bodems te herstellen en bodembeschermingspraktijken toe te passen, kunnen wij niet alleen de uitstoot van broeikasgassen verminderen maar ook ons landbouwsysteem klimaatbestendiger maken.
- De bodem is een spons. Een gezonde bodem met een goed functionerende structuur en een rijk organisch stof gehalte kan je vergelijken met een gigantische spons dat in staat is tot 20 keer haar gewicht in water vast te houden. Niet alleen is dit van groot belang in tijden van droogte maar ook als er veel regen valt kan een gezonde bodem grote hoeveelheden water veel sneller afvoeren dan uitgeputte bodem die snel onder water komt te staan.
- Het gaat heel slecht met de bodem. 33% van onze bodems zijn uitgeput en iedere 5 seconden verliezen we 1 voetbalveld aan vruchtbare landbouwgrond door bodemerosie.
"Als wij nog enigszins een leefbare planeet willen overdragen aan onze (klein)kinderen, dan is het allerbelangrijkste dat wij in de landbouw de bodem centraal stellen."
Dus koester de bodem
Gelukkig zijn er steeds meer biologische en andere duurzame boeren die er alles aan doen om de bodem te beschermen. Door bijvoorbeeld in te zetten op groenbemesters, natuurlijke mest en compost maar ook door de bodem wat welverdiende rust te gunnen.
Als wij dus nog enigszins een leefbare planeet willen overdragen aan onze (klein)kinderen, dan is het allerbelangrijkste dat wij in de landbouw de bodem centraal stellen en veel meer de samenwerking met de natuur (boven en onder de grond) opzoeken in plaats van deze te bestrijden met chemie. Natuurlijk moeten wij ook meer plantaardig eten, lokale voedselsystemen omarmen en minder voedsel weggooien maar de bodem staat op plek 1, 2 en 3!
Bron: Blog van Michaël Wilde - Bionext
Kijktip - een gezonde bodem geeft zuurstof aan onze planeet: