Deze bioboeren geven een feestelijk tintje aan Wereld Bananendag

Vandaag (21 april) vieren we World Banana Day. In België is meer dan 1 op de 4 bananen fairtrade en het leeuwendeel daarvan is ook bio. Dat vinden wij een mooie reden om te vieren. Ook de bananentelers van Agrofair deden hun creatieve best om er een feestelijk karakter aan te geven.
Heel wat mensen kunnen zich geen ontbijt voorstellen zonder een banaan. Sommigen eten graag een banaan als vieruurtje, en aan de sporters onder ons wordt een banaan vaak aangeraden om bijvoorbeeld krampen te vermijden.
Bananen zijn ook multi-inzetbaar in de keuken. Denk eens aan een lekkere granola met banaan, een lekker bananenbrood met koffie, en nu de lente in het land is … bananenijs. Ontdek ons recept voor bananencake.
Waardig inkomen voor miljoenen mensen
Maar bananen spelen ook een andere belangrijke rol: honderden miljoenen mensen over de hele wereld zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de bananenproductie. De enorme hoeveelheid bananen die wereldwijd wordt geproduceerd, zou deze mensen een redelijk inkomen en een waardige levensstijl moeten bieden.
AgroFair, producent en importeur van fairtrade en bio vers fruit, was het eerste bedrijf dat (dit jaar 25 jaar geleden) fairtrade gecertificeerde bananen ging verhandelen. Bijzonder is dat de producenten er ruim 40 % van de aandelen zelf in handen hebben. “We juichen toe dat op World Banana Day de onmiskenbaar positieve bijdrage van de banaan aan onze voeding gevierd wordt, maar helaas zijn er ook enkele ongemakkelijke waarheden over de bananenindustrie die we niet kunnen negeren, zoals armoedelonen, ongezonde werkomstandigheden en de veroorzaakte milieuschade door bananenproductie,” vertellen ze in een persbericht.

Bananenziekte in Peru
Naast de toch al serieuze uitdagingen waarmee de producenten worden geconfronteerd, is afgelopen week bevestigd dat de bananenvernietigende ziekte TR4 in Peru is vastgesteld. "Er is dringend nood aan concrete acties, meer financiële middelen, echte open source-samenwerking met de boeren, versnelling van wetenschappelijk onderzoek naar resistente rassen… voor toekomstgerichte, duurzame oplossingen."
De teelt van biobananen loopt volgens Agrofair niet ogenblikkelijk gevaar. “We verwachten dat ons beleid om verspreiding van de schimmel in het productiegebied tegen te gaan, succesvol is. Wij rekenen er daarom op nog vele jaren biologische bananen van hoge kwaliteit uit Peru te kunnen betrekken. Ondertussen hebben wij ook aanvoer van biologische bananen uit Ecuador, Colombia en de Dominicaanse Republiek.”
Europa biedt kansen voor eerlijke bananenhandel
Gelukkig lijkt de Belgische consument daar wel oren naar te hebben: Vandaag zijn meer dan 1 op 4 bananen in België fair trade. Het leeuwendeel van alle fairtradebananen die in België over de toonbank gaan is ook biologisch gecertificeerd. Ook AgroFair ziet het aandeel van zijn biomerk Eko Oké groeien.
"De "Farm to Fork" -strategie van de Europese Commissie biedt de belofte van een werkelijk duurzame wereldwijde voedselproductie, biologisch, minder verkwistend en veiliger. Laten we samen werken aan een eerlijkere bananenhandel, waar iedereen van zijn een eerlijk aandeel in de winst kan profiteren. We hebben zeker meer nodig dan mooie woorden en opbeurende duurzaamheidsverslagen," concluderen ze hoopvol.
Bron: Agrofair