Drie biobedrijven dingen naar titel 'Korte Keten Kop'

04.04.2019
2019 Korte Keten Kop Hoofdfoto
Foto: Week van de Korte Keten
In categorie

De provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan op zoek naar hun ambassadeur van de korte keten. Onder de genomineerden zien we ook drie biobedrijven: Reigershof, CSA Kraakvers en Plukplek. Breng je stem uit op jouw favoriet! 


Van 4 tot 12 mei is het Week van de Korte Keten. Deze publiekscampagne wil de consumenten op verschillende manieren laten kennismaken met tal van lokale hoeve- en streekproducten. Rechtstreeks kopen bij de boer verkleint de voedselkilometers, levert vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel op en steunt de lokale economie. Daarbij gaan de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant op zoek naar hun ambassadeur voor de korte keten, ook wel ‘korte-keten-kop’ genoemd.

Ook jij kan via deze link je stem uitbrengen op jouw favoriet tussen 5 april en 24 april.

Renaat Devreese: "Ik vind het belangrijk een open boerderij te hebben. Mijn geiten zijn heel nieuwsgierig en verdringen zich om een glimp van bezoekers op te vangen.”

Antwerpen: dichtbij de natuur

In 2014 kochten Ioana Simionescu en haar man een hoeve die toen al bijna 10 jaar leeg stond. Ioana creëert hier de biologische groenten- en fruitboerderij CSA Kraakvers in Lier die zo dicht mogelijk bij de natuur staat.

Elke vrijdag zwaaien de deuren van de boerderijwinkel open. Uiteraard vind je er zelf geteelde biologische groenten, fruit en bloemen. Daarnaast verkoopt Ioana in samenwerking met een aantal lokale bioboeren een mooi aanbod zuivel en vlees. Samen met Natuurpunt volgt ze het wel en wee op van de akkervogels in haar speciale fauna-akker..

Vlaams-Brabant: zoektocht naar smaken

In de twee hectare grote zelfpluktuin PlukPlek in Ternat kan iedereen groenten en fruit komen oogsten. Bezieler is Dorothea Lequeux. Ze is in omschakeling naar bio. 

Het is steeds een boeiende zoektocht naar smaken”, vertelt Dorothea. “Als ik nu mijn tomaten proef… Dat is niet te vergelijken met wat je in de winkel aantreft. Ik ben dikwijls verwonderd. Mijn aubergineplant had zo’n schoon paarse bloemen. Dat had ik van mijn leven niet gezien. En daarna werd die bloem een superlekkere aubergine. Mijn klanten zijn daar ook naar op zoek.

West-Vlaanderen: heerlijke geitenkaas

Renaat Devreese van ’t Reigershof in Klemskerke is op veel vlakken een pionier. Twintig jaar geleden schakelde hij over op de biologische geitenhouderij, de eerste van Vlaanderen. 

De geiten worden tweemaal per dag gemolken. De melk wordt verwerkt in de twee kaasmakerijen, één voor zachte en één voor harde kazen, op de hoeve. ’t Reigershof staat wekelijks op de markt in Oostende en verkoopt ook rechtstreeks aan restaurateurs, groothandels en andere marktkramers. “De meeste verkoop realiseren we nog steeds in onze eigen hoevewinkel. Het is een zekerheid. Je voelt ook meteen wat er leeft bij de klant. Ik vind het belangrijk een open boerderij te hebben. Klanten kunnen overal een kijkje nemen. Vooral de stal is een trekpleister. Geiten zijn heel nieuwsgierig en verdringen zich om een glimp van bezoekers op te vangen.”

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.