Eerste Belgische biologische soja geoogst
Winkelketen Colruyt Group pioniert samen met bioboer Simon Colembie uit Kruishoutem en het Brugse veggieburgerbedrijf La vie est belle met lokaal geteelde, biologische soja.
Van veld tot supermarkt
Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische burgers en spreads in Brugge.
Dat gebeurt in de vorm van twee veggieburgers en twee spreads, gemaakt door het Brugse bedrijf La Vie Est Belle. Dat merk had nog geen sojaproducten in de aanbieding, omdat het het liefst werkt met lokale producten en dat tot voor kort onmogelijk was met soja. De producten zullen vanaf volgend jaar te vinden zijn bij Bio-Planet.
"Bio-Planet heeft al vaker gepionierd op vlak van nieuwe producten en de korteketenbenadering”, vertelt Veerle Carlier, R&D en Innovation manager van Colruyt Group. Uniek is ook dat in de vier producten die vanaf volgend voorjaar in de winkels liggen, de totaliteit van de sojabonen wordt verwerkt, waar die voor andere producten vaak eerst geraffineerd worden. “We willen een zo natuurlijk mogelijk product op de markt brengen”, stelt Carlier.
Veerle Carlier van Colruyt: "Uniek is dat in de vier nieuwe producten de totaliteit van de sojabonen wordt verwerkt, waar die voor andere producten vaak eerst geraffineerd worden."
Goed voor de bodem
In het Brugse vegetarische voedingsbedrijf La vie est belle vond Colruyt Group de ideale partner om de sojahamburgers en -spreads te gaan ontwikkelen. Via La vie est belle werd bioboer Simon Colembie uit het Oost-Vlaamse Kruishoutem bereid gevonden om de eerste hectare biologische soja in ons land in te zaaien.
Naast soja teelt Colembie ook biologische tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. Een paar jaar geleden startte hij met de omschakeling naar de biologische teelt. Tegen 2020 moeten al zijn gronden omgeschakeld zijn. 'Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas heb waarmee ik kan afwisselen op mijn veld. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.'
Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker. Bovendien moet de boer de grond daardoor ook minder bemesten.
Bioboer Simon: "Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker."