Belgische quinoa wordt zonder pesticiden geteeld
De primeur van het eerste Belgische quinoaveld was voor een biologische teler. Nu quinoa in de winkels aan populariteit wint, springen steeds meer Belgische boeren mee op de kar.
Bio als voorloper
In 2015 hadden biotelers Marc Verhofstede en zijn echtgenote Bénédicte Versele de primeur van het eerste Belgische quinoaveld! Momenteel telen zij op hun biologische boerderij in Zulte rogge, spelt, gierst, quinoa en vlinderbloemigen.
De teelt van Belgische quinoa (spreek uit als "kienwa") staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar de populariteit in de winkels groeit enorm, en dus volgen steeds meer Belgische landbouwers nu zijn voorbeeld. Opvallend is dat er ook door de niet biologische telers geen chemische pesticiden worden gebruikt omdat die voor deze teelt nog niet eens vergund zijn.
Chemische pesticiden zijn immers sowieso niet toegelaten in de biologische landbouw. Als bioboer heeft Verhofstede dan ook ervaring met de preventie van ziekten en plagen. Hij geeft lezingen aan collega-boeren die op een duurzame manier quinoa willen telen. De bodemconditie is daarbij van het allergrootste belang. Hij gebruikt geen kunstmest, maar voedt de bodem met compost en houdt de bodemvruchtbaarheid op peil met vruchtwisseling en groenbemesting. "Een goeie bodem geeft immers een gezond gewas en dat is de beste preventie tegen ziekten en plagen.," aldus Marc.
"Chemische pesticiden zijn sowieso niet toegelaten in de biologische landbouw. Als bioboer heeft Verhofstede dan ook ervaring met de preventie van ziekten en plagen. Hij geeft dan ook lezingen aan collega-boeren die op een duurzame manier quinoa willen telen."
Gezond imago
De rijst van de Inca’s noemen ze quinoa in Zuid-Amerika. In het Nederlands taalgebied heet het ook gierstmelde. De zaden zijn wellicht nog het best te vergelijken met rijst of couscous.
De belangrijkste oorzaak voor het succes van quinoa lijkt het gezond imago te zijn. Quinoa wordt gemarket als een superfood, en die naam heeft het gewas volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) zeker niet gestolen: "Quinoa heeft een iets hoger eiwitgehalte dan granen, maar bovenal is de samenstelling van die eiwitten superieur. Alle voor de mens essentiële aminozuren zijn aanwezig in quinoa in goede concentraties en verhoudingen. Omdat quinoa zo rijk is aan eiwitten wordt het gewas natuurlijk vaak gebruikt als vleesvervanger in bijvoorbeeld veggieburgers."
Veelzijdig in de keuken
Op de bioboerderij Humus geven ze momenteel kookworkshops aan particulieren of aan verenigingen over welke gerechten je met quinoa kunt bereiden. “Je kunt er eigenlijk van alles mee doen: van muesli voor het ontbijt tot soep met broccoli of een quinoa-risotto met quinoataart als dessert.
Veel mensen gebruiken het als vervangproduct voor rijst of aardappelen. Je kan het samen met groenten wokken, er pasta van maken of het gebruiken in plaats van havermout. Quinoa klaarmaken is heel eenvoudig. Je spoelt de quinoa eerst af en daarna kook je het gewoon in water. Daarvoor neem je één maat quinoa voor twee maten water.”
Ontdek ons recept:
Risotto van quinoa met champignons
"Sinds enkele maanden heeft het huismerk van Colruyt, Boni, zelfs zakken met Belgische biologische quinoa in de aanbieding."
Toenemende populariteit
Nederlands onderzoek toont aan dat de Nederlanders volledig verknocht zijn aan quinoa. Allemaal samen consumeren zij nu twee miljoen kilo quinoa per jaar, wat 7,5 keer meer is dan in 2012, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs berekend.
Belgische cijfers zijn niet meteen voorhanden. Maar Belgische supermarkten merken een enorme toename in hun verkoop van quinoa de voorbije jaren. Bij Delhaize werd het afgelopen jaar zo’n 130 ton quinoa verkocht, een verdubbeling in volume tegenover vijf jaar geleden. Ook Carrefour ziet een toename in de verkoop van quinoa. Supermarktketen Lidl heeft quinoa nog maar een half jaar vast in het assortiment en verkoopt alleen bio-quinoa.
Sinds enkele maanden heeft het huismerk van Colruyt, Boni, zelfs zakken met Belgische biologische quinoa in de aanbieding. “Door met Belgische telers te werken, houden we de keten zo kort mogelijk”, laat persverantwoordelijke Silja Decock van Colruyt weten. “Dat is niet alleen duurzamer, het laat Belgische telers ook toe om meer in hun gewassen te variëren.”
Bron: Vtm nieuws en De Morgen
Nieuwsfoto: Groen Kennisnet