Europa aan de slag met Red de bijen-burgerinitiatief

11.10.2022
Lavenders 1537694 1920
Europa gaat onderzoeken of er in de Europese Unie wetgeving nodig is om tegen 2035 vrij van synthetische pesticiden te zijn. Foto: Pixabay 

De Europese Commissie gaat onderzoeken of er in de Europese Unie wetgeving nodig is om tegen 2035 vrij van synthetische pesticiden te zijn. Dat is het gevolg van het succes van het Europese burgerinitiatief "Red de bijen en de boeren", dat erin slaagde meer dan één miljoen geldige handtekeningen te vergaren.


De Commissie maakte maandag bekend dat 'Red de bijen en de boeren' meer dan één miljoen handtekeningen heeft opgehaald. Dat verplicht de Commissie om tegen 7 april 2023 te beslissen hoe ze op de eisenbundel van het burgerinitiatief gaat reageren: wetgeving of ander beleid voorstellen, of helemaal niks doen.

Herstel van natuur in de landbouw

Het burgerinitiatief vraagt de Commissie onder meer om het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen in de Europese landbouw tegen 2030 met 80 procent te verminderen en tegen 2035 helemaal af te schaffen. Daarnaast vragen de initiatiefnemers het herstel van natuurlijke ecosystemen in de landbouw en steun te geven voor kleinschalige en duurzame landbouwactiviteiten.

Het Europese burgerinitiatief bestaat sinds 2012 en reikt burgers een instrument aan om invloed te hebben op het Europese beleid. Lukt het de initiatiefnemers om binnen het bestek van een jaar één miljoen handtekeningen uit minstens zeven lidstaten te vergaren, dan moet de Commissie hun vraag inwilligen of uitleggen waarom ze dat niet wil doen.

Sterk democratisch signaal

"Dit is een sterk democratisch signaal aan de EU en nationale beleidsmakers om te luisteren naar burgers en afstand te nemen van giftige bestrijdingsmiddelen", zegt Martin Dermine van het initiatief. "Boeren en de wetenschap hebben aangetoond dat agro-ecologie de wereld kan voeden zonder chemicaliën." De organisatie zal nu worden uitgenodigd bij de commissie voor een toelichting en voor een hoorzitting in het Europees Parlement.

Bron: PAN Europe & Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.