Ecoflora brengt bio in je (moes)tuin!

23.02.2022
Ecoflora Hoofdbeeld
Freddy en Naomi Sparenberg van Ecoflora in Halle hebben nog meer dan genoeg toekomstplannen - Foto: Astrid Agemans voor BioForum
In categorie

“Veel mensen zijn wel met bio bezig als het over directe consumptie gaat, maar minder voor de aanleg van hun eigen moestuin,” zo vertelt Freddy Sparrenberg. Met zijn biologische plantenkwekerij en tuinwinkel, Ecoflora in Halle, is hij al ruim 25 jaar pleitbezorger voor ecologisch tuinieren en inheemse bloemenweides. 


De zon durft in dit vroege voorjaar al wel eens schijnen, en dan kriebelt het om in de moestuin aan de slag te gaan. In Halle kunnen ecologische moestuiniers terecht bij Ecoflora, het enige biologisch gecertificeerde tuincentrum in Vlaanderen. Zaakvoerder Freddy Sparenberg werkt al van in het begin grotendeels volgens de biologische principes, al is niet alles bio. “In het voorjaar hebben we een uitgebreid aanbod aan biologische zaden (meer dan 750 soorten) en biologisch plantgoed voor smaakvolle groenten, kruiden en bloemen. Wist je trouwens dat je nu al van alles kan zaaien: aubergine, pepers, paprika,  bloemkool, prei,.. !”

Een deel van die planten kweken ze zelf bij Ecoflora. Freddy: “We zetten daarbij vooral in op een grote variatie. Bij onze tomaten hebben we bijvoorbeeld heel wat oude of resistente rassen in alle kleuren. Standaardrassen kweken we niet en we houden ons ook niet bezig met grote hoeveelheden van hetzelfde.”

“Veel mensen zijn wel met bio bezig als het over directe consumptie gaat, maar minder voor de aanleg van hun eigen moestuin.”
Ecoflora Sfeerbeeld4

Bio voor je moestuin

Freddy kiest heel bewust voor biologisch poot-, plant- en zaaigoed, maar het blijft wel een uitdaging om mensen te informeren over het belang van bio voor deze producten. “Veel mensen zijn daar wel mee bezig als het over directe consumptie gaat, maar minder voor de aanleg van hun eigen moestuin. Mensen kiezen daar niet altijd voor het biolabel.” 

“Onze grootste sterkte is ons aanbod inheemse wilde planten. Dat zijn planten als die wij benoemen als ‘wild’ of soms zelf als ‘onkruid’, maar die in het verleden vaak ook als voedsel werden gebruikt. Alleen is dat deel niet biologisch gecertificeerd.” Ecoflora kweekt deze planten in pot, en niet in de volle grond zoals het biolabel hiervoor vereist. “Voor veel wilde planten is het niet handig om op te potten na kweek in volle grond.”

Biologisch plantgoed vereist ook dat je met biologisch zaad werkt. Freddy: “Voor de groenten lukt dat, ook al is dat met onze grote diversiteit een uitdaging, maar voor de wilde planten is er bijna geen gecertificeerd aanbod, zeker niet als je autochtoon zaaigoed wenst.”

“Het zou mooi zijn als er ook op het vlak van bomen, hagen, …  in de toekomst meer kan ontwikkelen in bio, want dat is in Vlaanderen nog een blinde vlek.”
Ecoflora Sfeerbeeld2

Inheemse bloemenweides 

Freddy heeft veel ervaring in het samenstellen van bloemenmengsels die meerwaarde bieden voor de biodiversiteit. Freddy: “Ons zaaigoed voor bloemenweides is afkomstig van ECOSEM. Die zijn recent omgeschakeld naar bio en doen daarvoor ook een beroep op lokale boeren. Binnenkort wordt het zaaigoed bloemenweides dus biologisch én lokaal. Sommige, vaak uitheemse, bloemenmengsels bevatten soorten die lang bloeien en er erg kleurrijk uitzien, maar eigenlijk weinig pollen of nectar bevatten.

Ecoflora ziet kansen voor meer inheemse bloemenweides in het openbaar groen. “Dat zaaigoed voor bloemenweides verkopen wij vooral aan steden en gemeenten, landschapsarchitecten en tuinaannemers. Vooral voor de overheid is dat lokale aspect ook belangrijk. Het zou mooi zijn als er ook op het vlak van het houtig aanbod (bomen, hagen, … ) in de toekomst meer kan ontwikkelen in bio, want dat is in Vlaanderen nog een blinde vlek.”

En de toekomst van Ecoflora zelf? Sinds 4 jaar werkt dochter Naomi mee en zij zou binnen enkele jaren de zaak overnemen. Freddy: “Als pedagoge heeft zij uiteraard haar eigen klemtoon en misschien ontwikkelen we wel meer richting sociale tewerkstelling zodat het zorgaspect ook zijn plaats krijgt op het bedrijf. Nog plannen genoeg dus!”

Bestel je biologisch poot-, plant- en zaaigoed in de webwinkel van Ecoflora. Vind nog meer adressen voor biologische zaden en plantgoed in onze online gids van de Biopunten. Voor informatie over ecologisch tuinieren kan je terecht bij Velt vzw.

Bron: Bio Actief

Ecoflora Sfeerbeeld3
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.