Europa wil 25 procent biolandbouw tegen 2030

20.05.2020
Ashampoo Snap Woensdag 20 Mei 2020 15H42M46S 002
Foto: EU - Farm to Fork
In categorie

Over tien jaar moet een kwart van de landbouw in de Europese Unie biologisch zijn, dat is althans de ambitie van de Europese commissie. Vandaag stelde EU-commissaris Frans Timmermans twee strategische plannen voor om Europa verder te verduurzamen. 


De strategische plannen die de EU-commissie vandaag heeft voorgesteld zijn een onderdeel van de zogeheten Green Deal, waarmee EU-commissaris Frans Timmermans Europa in 2050 klimaatneutraal wil krijgen: de Biodiversity-strategie moet helpen om de biodiversiteit in Europa weer op te krikken, onder meer door het gebruik van pesticiden sterk terug te dringen.  Met deFarm2Fork-strategie wil de Commissie dan weer de landbouw in Europa verder verduurzamen. In beide plannen is er een belangrijke rol weggelegd voor bio. 

Ashampoo Snap Woensdag 20 Mei 2020 15H43M03S 003
Ashampoo Snap Woensdag 20 Mei 2020 15H42M15S 001

Grote rol voor bio

Volgens de Europese Commissie zal de markt voor biologische voeding blijven groeien en moet biolandbouw verder gepromoot worden. "Biologische landbouw heeft een positieve impact op de biodiversiteit, het zorgt voor jobs en het trekt jonge boeren aan. Consumenten zien de waarde ervan.", zo stelt het plan. 

Om aan een biologisch landbouwareaal van 25 procent te komen, wil de EU biologische landbouw aantrekkelijker maken door deze sector financieel te steunen: ze willen de lidstaten helpen om vraag en aanbod voor bioproducten te stimuleren, vaker kiezen voor bio in aanbestedingen en de consumptie van bio bevorderen via promotiecampagnes. De details van die aanpak zullen in een nog te verschijnen actieplan voor de biologische landbouw staan. 

IFOAM: historische beslissing

De Europese koepelorganisatie voor bio IFOAM EU is blij dat de ambitie concreet wordt gemaakt met een streefcijfer van 25% biologische landbouw tegen 2030. IFOAM EU-voorzitter Jan Plagge: "De biologische landbouw is een succesvol economisch model voor landbouwers met bewezen voordelen voor het milieu. Het is de juiste beslissing om er een hoeksteen van een toekomstig duurzaam EU-voedselsysteem van te maken."

Volgens IFOAM EU is het bereiken van 25% van het biologische landbouw in de EU tegen 2030 haalbaar als de doelen die in deze plannen vooropstaan worden geïntegreerd in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Het Europese landbouwbeleid moet een efficiënte tool worden om boeren aan te zetten en te helpen bij een overgang naar meer duurzame praktijken.

Het is heugelijk nieuws voor de biologische sector, maar er is ook nog werk aan de winkel. Op dit moment is in Europa nog geen 10 procent van de landbouwgrond in gebruik door biologische boeren. In Vlaanderen is dat amper 1,4% van de totale landbouwoppervlakte. 


Bron: IFOAM EU

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.