Zwitsers zijn de grootste consumenten van bio ter wereld

15.02.2019
Rs16406 Bio Supermarkt Lisa Develtere 9758 Lpr
Foto: Lisa Develtere 
In categorie

De Europese biosector doet het goed en de Zwitsers zijn de grootste consumenten van biologische producten. Niet enkel in Europa, maar ook in heel de wereld zijn zij de grootste consumenten. In Europa zijn het aantal hectaren, de productie en de afzetmarkt sterk gegroeid. Dat staat te lezen in het jaarlijkse biorapport van FiBL.


2,7 miljoen bioboeren

"Een recordjaar voor de wereldwijde biologische landbouw", zo omschrijven de onderzoekers van FiBL het jaar 2017. Op één jaar tijd nam het areaal toe met 11,7 miljoen hectare tot 69,8 miljoen hectare bewerkt door 2,7 miljoen bioboeren. 

Het land met het grootste bio-areaal is opnieuw Australië (27,2 miljoen hectare), gevolgd door Argentinië (3 miljoen hectare) en nieuwkomer China (2,3 miljoen hectare). Wereldwijd is 1,4 procent van het landbouwareaal biologisch. Toch zijn er landen waar het aandeel bio tegenover gangbaar veel hoger ligt. De landen met het grootste aandeel biologisch areaal in de wereld zijn Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%) en Oostenrijk (24%). In 14 landen bedraagt het biologische areaal tien procent of meer van het totale areaal.

Zwitsers zijn grootste consumenten

De totale markt voor biologische voeding zou 92 miljard euro waard zijn. De Verenigde Staten vormt de grootste markt, goed voor 40 miljard euro, gevolgd door Duitsland waar 10 miljard euro aan biologische voeding wordt gespendeerd. Frankrijk staat met 7,9 miljard euro op de tweede plaats en was in 2017 de grootste stijger. In het land werd 18 procent meer aan bio gespendeerd op één jaar tijd. De Zwitsers geven dan weer het meest uit aan biovoeding. In totaal gaat het om 288 euro per inwoner. Denemarken is het land met het grootste aandeel biovoeding: maar liefst 13,3 procent van alle voedingsaankopen is bio.

Meer cijfers vind je in de studie "The World of Organic Agriculture 2019".

"De Zwitsers geven het meest uit aan biovoeding. In totaal gaat het om 288 euro per inwoner."
Grafiek Retail Fibl

Bron: Het Laatste Nieuws; Fibl

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.