Europese biobeweging viert twintigjarig bestaan

13.05.2022
Organicblossoms
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, herhaalde op het feest van de biobeweging dat biologische landbouw voor Europa een van de antwoorden is op de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Foto: IFOAM Organics Europe
In categorie

Deze week woensdag vierde IFOAM Organics Europe feest. De Europese koepelorganisatie voor de biosector bestaat 20 jaar. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, verdedigde op het feest dat de doelstellingen van 25% biologische landbouw in Europa behouden moeten blijven. Hij herhaalde dat biologische landbouw voor Europa een van de antwoorden is op de klimaat- en biodiversiteitscrisis. 


IFOAM Organics Europe werd in 2002 opgericht om in Europa de stem van de biosector te vertolken. Vandaag vertegenwoordigen ze 400.000 biologische verwerkers uit heel Europa, en zijn ze voor de Europese instellingen een vitale beweging. Ook BioForum, de organisatie die de biologische landbouw in Vlaanderen vertegenwoordigt is, werkt vaak met hen samen. 

Dat mocht gevierd worden, en dus hielden ze gisteren een feest. Er was een panelgesprek met EU-commissaris Frans Timmermans. Hij herhaalde dat biologische landbouw voor Europa een van de antwoorden is op de klimaat- en biodiversiteitscrisis. En dat de biosector zich niet moet laten ontmoedigen door de tijdelijke tegenwind die momenteel door Europa waait omwille van de oorlog in Oekraïne. We moeten, zo voegde hij er aan, blijven kijken op lange termijn, en in dat scenario is bio erg belangrijk. 

Trots op verwezenlijkingen

Voor Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe bewijst de groei van de organisatie dat bio meer is dan een inspirerend productiemodel. "Het is ook een instrument voor Europa om de huidige maatschappelijke veranderingen aan te kunnen. 20 jaar lang bewijzen biobedrijven dat ze voedsel van hoge kwaliteit kunnen produceren zonder kunstmest en pesticiden. Met een grotere investering in onderzoek kan de opbrengst in bio nog naar boven." 

IFOAM-directeur Eduardo Cuoco, voegt daar aan toe:  “Er ligt nog veel werk op stapel om landbouw weerbaarder te maken binnen de planetaire grenzen, maar de biologische beweging kan trots zijn op wat ze tot nog toe verwezenlijkt hebben." 

Bron: BioForum.be 

Timmermans And Rose
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.