Europese biolandbouw is zo’n 45 miljard euro waard

23.02.2021
20210223 Groei Europees Bio 2
sfeerbeeld: Kobe Van Looveren bij de Biohoeve; infografieken Fibl
In categorie

Volgens het nieuwe, internationale biorapport dat werd voorgesteld op de digitale BioFach-beurs blijft bio groeien in Europa. Weet jij in welke Europese landen het meeste grond biologisch bewerkt wordt? En welk klein land procentueel gezien het meeste biolandbouw heeft? 


1 miljoen hectare

In Europa was in 2019 16,5 miljoen hectare landbouwgrond biologisch. In 2019 nam het biologische landbouwareaal in Europa toe met ruim 0,9 miljoen hectare. Zo'n 8,1 procent van alle landbouwgrond in de EU is biologisch. Spanje is nog steeds het land met het grootste biologische areaal in Europa, gevolgd door Frankrijk en Italië.

Een leuk weetje: procentueel gezien heeft het kleine Liechtenstein de meeste biologische landbouw, daar is maar liefst 41 procent biologisch gecertificeerd. Gevolgd door Oostenrijk, met 26 procent biolandbouw.

Ashampoo Snap Dinsdag 23 Februari 2021 16H47M56S 001

45 miljard euro omzet

Ook de biologische markt in Europa blijft groeien. In 2019 steeg deze met nog eens acht procent tot 45 miljard euro. In Europa gaven consumenten jaarlijks 56 euro uit aan biologische voeding per persoon. 

“Per hoofd van de bevolking zijn de consumentenuitgaven aan biologische voeding in de afgelopen tien jaar verdubbeld”, aldus de FiBL. “In 2019 gaven Deense en Zwitserse consumenten het meeste geld uit aan biologische voeding, respectievelijk 344 euro en 338 euro per hoofd van de bevolking.”

Denemarken heeft met 12,1 procent in 2019 wereldwijd het hoogste aandeel in de verkoop van biologische levensmiddelen, gevolgd door Zwitserland met een aandeel van 10,4 procent en Oostenrijk met 9,3 procent.

Ashampoo Snap Dinsdag 23 Februari 2021 16H59M08S 005

Bron: Fibl-statistieken & berichtgeving Vilt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.