Bioboer plant fruitbomen in strijd tegen hitte

24.02.2020
20200224 Luc Hollands Fruitbomen Hitte
Foto: Radio 2 Limburg.
In categorie

Luc Hollands, een bioboer uit Voeren plant massaal hoogstambomen aan, voor meer schaduw voor zijn koeien en zijn weides in de zomer. Het gaat in totaal om 130 bomen, vooral hoogstamfruitbomen. De bomen helpen in de strijd tegen klimaatopwarming en leveren bovendien een lekkere oogst op. 


Meer schaduw

In het Limburgse Teuven, dicht bij de Nederlandse grens, ligt het melkveebedrijf van Luc Hollands, dat sinds 2014 werkt volgens de biologische principes. Door de hitte en droogte van de afgelopen zomers kwam veehouder Luc in de problemen. Want als bioboer moeten zijn koeien minstens 240 dagen per jaar buiten kunnen staan. Met het oog op de klimaatverandering plant hij nu bomen, voor meer schaduw. 

Boeren die bomen planten tussen hun gewassen en op de wei, zijn beter beschermd tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Een boom die met zijn diepe wortels de grond vasthoudt beschermt zowel tegen water- en winderosie. Die boom is ook een voedselbron voor allerlei nuttige bodemorganismen.

Lekker fruit

"Als het extreem heet is, moeten mijn dieren beschut kunnen staan”, vertelt Luc aan Radio 2. “Maar ook voor mijn gras in de weide is die schaduw een goede zaak. Want als het erg droog is, verdort het overal, behalve op die plekken waar er schaduw valt. De bomen zorgen voor meer natuur, de melkproductie verhoogt en het is nog mooi ook."

Naast de hoogstamfruitbomen plant bioboer Luc ook 800 meter aan hagen, met vooral bessenstruiken. Het fruit wil hij dan later verkopen in zijn boerderijwinkel.

Bron: VRT/ Radio 2

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.