Gistelse bioboer rijdt als eerste elektrisch

25.06.2019
2019 06 25 Primeur Elektrisch Landbouwvoertuig
Foto: Vrt nieuws

Bioboer Frank Lambert uit Gistel heeft als eerste landbouwer in ons land een volledig elektrisch landbouwvoertuig in gebruik. Met de machine kan hij heel wat werk in de koeienstal verzetten zonder te moeten bijtanken, én zonder uitlaatgassen in de buurt van de dieren.


Duurzame visie

Voor de allereerste keer is een honderd procent elektrisch landbouwvoertuig verkocht in ons land. De primeur is voor bioboer Frank Lambert uit Gistel. Dat juist bioboer Frank voor dit voertuig koos is niet toevallig. Het past in zijn visie om aan duurzame landbouw te doen. Hij investeerde al in heel wat zonnepanelen en plant ook een mini windmolen te bouwen op zijn grond. Zo kan hij bijna volledig zelfvoorzienend zijn.

Elektrische voertuigen zijn natuurlijk doorgaans duurder dan de tegenhangers op brandstof, maar bioboer Frank ziet alleen maar voordelen in het model. "Het is zo'n 30 procent duurder in aankoop, maar dat win ik snel terug door ook zelf elektriciteit op te wekken. En dankzij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds krijg ik 30 procent van de aankoopprijs terugbetaald." De machine kost ongeveer 75.000 euro. Voor een dieselmodel betaal je zo'n 50.000 euro. "

"De machine stinkt niet en is stil. Ook voor de koeien is dat heel aangenaam."

Stil en zonder uitlaatgassen

Op zijn bioboerderij houdt Frank koeien en varkens en hij teelt ook bieten, maïs en spelt. Hij gebruikt de machine elke dag om stallen schoon te maken en de voederbakken te vullen.  De machine is stil en emissievrij, wat het werken in de stallen aangenaam maakt voor mens én dierMet een volle batterij kan Frank vijf uur werken. Voor het werk op het erf is dat genoeg. Op het land zou dat niet volstaan. Dat is ook de reden waarom er nog geen elektrische tractoren rondrijden. "Op het land zijn het langere dagen. Dan is vijf uur echt niet voldoende."

Je kan bioboer Frank met zijn elektrische wiellader in actie zien in de reportage van de VRT-nieuwsdienst. Of luister wat hij hierover vertelt op Radio 2. 

Bron: Vrt nieuws/ Radio 2

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.