"Die koeien krijgen een massage!" Wim Lybaert over bio bij Van Gils & gasten
Lieven Van Gils nodigde Wim Lybaert en ondernemers Lien en Dries uit voor een gesprek aan de studiotafel op 30 mei. Het werd een gemoedelijk gesprek over het belang van een gezonde bodem, het innovatieve van een biobedrijf en massageborstels voor koeien.
Wim legt uit wat bio wat volgens hem bio vooral betekent: "Bio draagt zorg voor de bodem en heeft een langetermijnvisie. Als je een goede bodem hebt, heb je goede melk, goede gewassen, kun je goede groentjes telen. In de traditionele landbouw gebruiken ze kunstmeststoffen en wanneer je daar mee stopt, is die bodem eigenlijk niet veel meer waard. Je moet eigenlijk zorgen dat je bodem het werk voor jou doet. Dat is langetermijnvisie."
'Bio draagt zorg voor de bodem, dan heb je goede melk, goede gewassen, goede groentjes'
Massage voor de koeien
Ze kijken samen naar een stuk reportage dat onlangs gemaakt werd bij Lien en Dries (zie hieronder), waarin je ook koeien ziet die onder een grote borstel staan. "Die koeien krijgen een massage!" constateert Lieven verrast.
Wim: "Ze worden door een robot meerdere keren per dag gemolken, ze worden pas gemolken wanneer ze daar zelf zin in hebben." Wim vertelt meer over het melkrobotsysteem, hij vindt het "hypermodern".
"Mogen die koeien buiten gaan grazen?" vraagt Christophe Deborsu, de RTBF-journalist die ook te gast is in de studio. "Zeker, dat is verplicht!" antwoordt Lien.
De smaak van biokaas
Op de studiotafel komen twee mooie kaasschotels en ze proeven er samen van. Zowel Lieven als Christophe vinden het erg lekker. "Maar is het ook gezonder?" vraagt Lieven zich af.
"Het is bewezen dat er meer omega 3 in biologische melk zit, doordat wij klaver zaaien in het gras. De koeien eten dat gras met die klaver en daardoor zit er meer omega 3 in. Bovendien gebruiken we geen pesticiden en dat maakt bio sowieso beter voor het milieu, en ik denk ook voor ons", antwoordt Lien daarop.
'Het is bewezen dat er meer omega 3 in biologische melk zit, doordat wij klaver zaaien in het gras'
"En is het niet vooral lekkerder omdat je weet dat het bio is?" Dries antwoordt: "Vele topchefs kiezen onze kazen uit voor hun restaurant. Ook kaasmeesters zijn fan, ze spreken over een brede en fijne smaak. Het gaat over waaiers van smaken en aroma's die al vanaf het begin in de melk aanwezig zijn."
Discussie over prijs en gezondheid
"Het is arbeidsintensief en daardoor is het ook duurder," beschrijft Lieven. "Het is dus ook duurder, wil je dat betalen?" Dries verklaart de meerprijs: "Op de boerderij gebruik ik geen kunstmest dus heb ik minder opbrengst, ik gebruik weinig antibiotica dus ik heb meer zorg aan de dieren." Lieven stelt de vraag ook aan Deborsu: "Ben jij bereid om meer te betalen voor iets dat op een duurzame manier wordt gekweekt of geteeld?" "Ja in de naam van de gezondheid natuurlijk," antwoordt de journalist.
'Ik vraag mij af of ons eten niet te goedkoop is'
Wim Lybaert vervolgt: "Je moet je dat natuurlijk afvragen (of het te duur is), maar ik vraag mij af of de rest niet te goedkoop is. Als ik sommige prijzen zie, dan weet ik dat je dat vlees niet kan kweken of die kaas niet kan maken voor die prijs. Als je kijkt naar de gezinsuitgaven aan eten zo'n 40, 50 jaar geleden, was dat bijna de helft van het inkomen. Nu is dat nog amper tien, vijftien procent. Er is veel in de plaats gekomen; je kan op reis gaan. Ik vind dat je gewoon moet kunnen geld uitgeven aan gezond eten." Lieven bevestigt dat het een omschakeling in de hoofden vraagt.
Omschakelende boeren
Lien bevestigt dat verschillende gangbare boeren geïnteresseerd zijn in omschakelen naar bio: "Er zijn verschillende melkveehouders in West-Vlaanderen die willen omschakelen naar bio en wij begeleiden hen daar ook bij. Door bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek zodat ze in de praktijk kunnen zien hoe we bepaalde problemen oplossen."
Hoe herken je bio?
Presentator Lieven vindt dat hij in de winkel door het bos de bomen niet meer ziet: "Er zijn heel veel labels, als je de winkel in gaat". "Er zijn twee officiële labels", legt Wim uit, terwijl het Europese biolabel in het groot op scherm verschijnt. Dries legt verder uit "Dat is het Europees biologo, dat is verplicht in Europa op alle bioproducten."
'Het is eigenlijk zeer onlogisch dat biologisch een stempel moet krijgen'
Wim "Het is eigenlijk zeer onlogisch dat biologisch een stempel moet krijgen. Vijftig, zestig jaar geleden was alles biologisch en men is maar stempels beginnen geven van zodra het niet meer biologisch was. Waar ik eigenlijk van droom is dat die stempels weggaan en dat alles dat niet biologisch is een stempel krijgt van 'let op, hier is dit of dat mee gebeurd'."
Hypermodern
Lieven vraagt zich af of we dan terug in de tijd moeten gaan, naar vroeger. Maar dat weerleggen de gasten meteen: teruggaan in de tijd is niet wat deze bioboeren doen. Integendeel, hun bedrijven zijn hypermodern.
"Mensen kunnen het bedrijf van Dries komen bezoeken: vanaf komend weekend 4 juni start de biocampagne. Het bedrijf van Dries ligt in Keiem."
De liefde van bio, helemaal voor u - van 4 tot 12 juni 2016
Het bezoek aan de VRT-studio van Lieven Van Gils gebeurde naar aanleiding van de campagne over biologische zuivel en eieren, die komende zaterdag 4 juni van start gaat. Voor deze campagne staat Wim Lybaert met Dries, Lien en koe Isolde op de affiche. Hij drukt daarbij zijn bewondering uit voor de liefde, de zorg en het vakmanschap die in bio steken.
Vanaf nu zal je meerdere biocampagnes per jaar meemaken, die telkens op een andere productgroep focussen. Zo kan de consument concreet bijleren over de meerwaarde van bio, want bij één productgroep kan je concreter vertellen over bio.
Wat kan je doen?
Tussen 1 en 9 juni kan je stemmen op je favoriete, biologische zuivelproduct. Wanneer je stemt, maak je bovendien kans op 1 van de 25 bioprijzen ter waarde van wel 100 euro.
Tussen 4 en 12 juni kan je in heel Vlaanderen op bezoek bij boerderijen en kaasmakerijen. Ook vind je in tal van winkels promo-acties.
Lees ook …
- Nieuws Activiteiten op de biologische zuivelboerderij en in de kaasmakerij
- Nieuws Met de fiets op sneukeltoer door Limburg op 11 juni
- Nieuws Moestuinier en tv-maker Wim Lybaert vindt bio de toekomst
- Nieuws Amai, d'er steekt veel liefde in bio! - Wim Lybaert
- Nieuws Portret: Broer en zus steken veel liefde in bio
- Nieuws Zus is melkboerin, broer is kaasmaker
- Product Kaas
- Product Melk
- Nieuws Biologische melk en biologisch vlees 50 procent meer omega 3
- Vraag over bio Hoe herken ik bio?
- Vraag over bio Is bio gezond(er)?