Greenpeace helpt grond kopen voor bioboeren

23.10.2019
19A780F0 Klavertroef2@turostrofotografie
Foto: ©TuRostro voor De Landgenoten

Greenpeace lanceert een crowdfundingscampagne om twee bioboeren aan grond te helpen. Daarmee willen ze meer lokale biolandbouw mogelijk maken. In Vlaanderen werkt Greenpeace samen met De Landgenoten, en in Wallonië steunen ze de coöperatie Terre-en-vue. 


Landbouwers die grondgebonden willen werken stoten al snel op de absurd hoge prijs van landbouwgrond in België als gevolg van speculatie en schaalvergroting. Om lokale biolandbouw te ondersteunen, werkt Greenpeace dit najaar aan een crowdfunding samen met de coöperaties van De Landgenoten en Terre-en-vue. 

Zet mee je schouders onder het project van Joke en Peter (bioboerderij Klavertroef) en Joël (Ferme Sainte-Barbe). Het doel is om op één maand tijd 40.000 euro in te zamelen om gronden aan te kopen voor deze bioboeren. Samen kunnen we hen helpen. Kies een bedrag voor je gift en ontdek je beloning.

Meer grond voor biogeiten

In Vlaanderen zal De Landgenoten het geld gebruiken om 1,07 hectare weiland te kopen voor de biologische geitenboerderij Klavertroef in Scheldewindeke. Bioboeren Peter en Joke kiezen bewust voor de kleinschalige aanpak, maar ze willen natuurlijk ook blijven groeien, voor het welzijn en de gezondheid van hun dieren. it jaar werd een aanpalend weiland te koop gezet, maar Peter en Joke hadden niet de middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben hun geiten deze extra ruimte nodig om te grazen. Verder wil het koppel op termijn ook zelf voer telen.

"Met 20.000 euro koop je natuurlijk geen hectare, maar het is een flinke duw in de rug waarmee Peter en Joke hun geiten meer ruimte kunnen geven," vindt Greenpeace. 

Bioboerderij op mensenmaat

In Wallonië zal Terre-en-vue het geld gebruiken om 4 hectare grond te kopen voor La Ferme Sainte-Barbe in Orp-le-Grand. Bioboer Joël wil geïmporteerde soja als veevoer absoluut vermijden, en experimenteert met voedergewassen zoals lupine. Hij heeft de grond nodig om autonoom te blijven op het vlak van veevoeder. De totaalprijs is 150.000 euro: de rest van de benodigde fondsen worden door Terre-en-vue en Joël zelf worden ingezameld.

Bron: Greenpeace

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.