Zo vier je een ethische, groene kerst!

14.12.2017
Rs7148 Joachim Dewilde 12 Lpr
Joachim Dewilde voor BioForum Vlaanderen
In categorie

De feestdagen komen eraan! En daar worden wij blij van. Tradities zoals een echte kerstboom of pakjes kopen zijn niet voor iedereen een must. Gezellig samenzijn, met lekker eten en drinken horen er wel zeker bij. Met deze tips geef je eindejaar een duurzame toets. 


Biokerstboom

Een geurige, echte kerstboom brengt de ultieme kerstsfeer in huis. Voor wie een echte boom verkiest, adviseren we graag een kerstboom in pot die je nadien kan planten in je tuin. Dat is een stuk duurzamer dan ieder jaar een boom kopen en na enkele weken alweer weggooien. Dat is immers niet alleen zonde van de boom, het transport is ook erg milieubelastend.

Bij de niet-biologische teelt wordt chemische gewasbescherming en kunstmest ingezet, wat een negatieve impact heeft op het milieu. Gelukkig wordt in Vlaanderen ook op ongeveer 9 ha biologische kerstbomen geteeld. Er bestaan zowel gecertificeerde inlandse kerstbomen als gecertificeerd kerstgroen dat samengesteld wordt uit kransen of takken van verschillende soorten coniferen. Die vinden steeds makkelijker hun weg naar de consument. Kies voor zelfgemaakte kerstversiering en led-lampjes als verlichting.

  • Biologische kerstbomen - Patrick Robeyns, Wijnegembaan 41, 2900 Schoten. patrickrobeyns@hotmail.com - T 03 658 10 86
  • Biologisch kerstgroen - Frederic Lerouge, Boeregemstraat 4a, 9840 Zevergem - De Pinte T 09 329 53 60. 
In Vlaanderen bestaan er zowel gecertificeerde inlandse kerstbomen als gecertificeerd kerstgroen dat is samengesteld uit kransen of takken. 

Aan tafel met bio

• Wat is er heerlijker dan een soep of een slaatje van wintergroenten om de eerste honger te stillen? Groenten, bereid op diverse manieren, vormen idealiter een groot deel van je feestmenu. Misschien ga je wel voor een volledig vegetarische feestmaaltijd? Om helemaal duurzaam te zijn, kies je voor biologische wintergroenten van bij ons. Als je ze kan aankopen via ‘korte keten’ met weinig of geen tussenschakels tussen jou en de boer, dan ben je helemaal een topper! Vind een bioboer of afhaalpunt in jouw buurt.

• Het glas heffen op het nieuwe jaar kan je met een glaasje biobubbels. In bio zijn er allerlei soorten dranken beschikbaar: (schuim)wijnen, bier, sterke dranken voor in je cocktails ...  alles kan bio!

• Gourmet en fondue kan je ook serveren met lokaal biologisch vlees of biologische kaas. Biologische kalkoen is wat moeilijker te vinden, maar het kan. Er worden in Vlaanderen biologische kalkoenen en zelfs parelhoenen gekweekt. Je kan deze onder andere reserveren bij De Groene Boerderij. Kan je niet zonder ganzenlever? Biologische foie gras ga je niet vinden want in bio is voederen onder dwang verboden. Probeer eens het vegetarische alternatief van Gaia: Faux gras. Deze paté is biologisch gecertificeerd en te koop in de biowinkel.

• Eerlijke chocolade en koffie – biologisch én fair trade - zijn ideaal om een feestmaaltijd af te sluiten. Voor wie graag geniet van een ijsdessert, signaleren we graag dat er biologisch ijs bestaat van zowel koe- als geitenmelk. Bestel een kerstbuche bij Trommelhoeve, IJsateljee of een lokale biowinkel of ga zelf aan de slag met onze recepten voor eerlijke taarten en zoete lekkernijen. 

• Kerst is vaak het feest van de overdaad en daardoor gaat er veel voedsel verloren. Wil je daar niet aan meedoen? Koop niet te veel en verwerk de overschotten in de dagen nadien. Of vraag je gasten om vershouddoosjes mee te brengen naar het feest, zo kan iedereen mee nagenieten. Te veel gekocht en nog niet klaargemaakt? Schenk het aan de voedselbank. Zo laat je ook anderen genieten van een (h)eerlijke maaltijd.  

Geef eens een stukje grond cadeau. Met één aandeel ter waarde van 250 euro kunnen De Landgenoten zo'n 50 vierkante meter landbouwgrond aankopen. 

Duurzaam geven en krijgen

• December staat in het teken van cadeautjes, terwijl velen van ons al zoveel spullen ongebruikt in de kast hebben liggen. Schenk ze een nieuw leven door ze binnen te brengen bij de kringwinkel of door ze weg te schenken tijdens December Geefmaand! Het principe is eenvoudig: je zet een 'geef-rek' op je kantoor, organisatie, buurt... waarin iedereen spullen kan leggen die hij/zij niet meer nodig heeft.

• Geef een stukje grond cadeau. De Landgenoten is een coöperatie én stichting die met de financiële steun van boeren en burgers landbouwgrond koopt en deze voorbehoudt voor biologische boeren. Met één aandeel ter waarde van 250 euro kunnen De Landgenoten zo'n 50 vierkante meter landbouwgrond aankopen. Goed nieuws voor onze gezondheid, de lokale gemeenschap en het milieu. Koop hier je cadeau-aandeel.

• Meer tips? Gent Fair Trade heeft een brochure over ‘duurzaam en (h)eerlijk feesten’ uitgebracht. 


Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.