​‘Groenten in omschakeling’ voor meer bio op tafel

12.10.2016
De Lochting

Gesponsord artikel - In de winkels van Bio-Planet, Colruyt en OKay vind je ‘groenten in omschakeling naar bio’. Door die groenten te kopen help je de groentetelers om hun ‘gewone’ gronden om te schakelen naar biologische teelt. De groenten zijn geteeld volgens biologische principes, maar mogen nog niet als bio bestempeld worden. Je herkent ze aan een speciale sticker. De groenten zijn afkomstig van De Lochting uit Roeselare.


De Lochting is een sociale werkplaats in Roeselare die werk biedt aan mensen die om de een of andere reden niet in het normale arbeidscircuit terecht kunnen. Om deze mensen zinvol werk te verschaffen heeft De Lochting een reeks activiteiten ontwikkeld zoals biologische tuinbouw.

Op dit moment levert de vzw al biologische groenten aan Colruyt en Bio-Planet. Om meer biogroenten te telen en tegemoet te komen aan de groeiende vraag, wil De Lochting een groot aantal ‘gewone’ gronden omschakelen naar bioteelt. In zo'n periode heeft de landbouwer meestal minder opbrengsten. Door ondertussen toch de groenten af te nemen, helpt Colruyt Group de groenteteler om de financieel moeilijke omschakelingsperiode te overbruggen.

Omschakelen = herstellen

De omschakelingsperiode duurt 2 tot 3 jaar. Tijdens die periode werkt de teler volledig volgens de biologische principes en staat hij verplicht onder controle. Pas wanneer na grondige controle blijkt dat er aan alle principes van bio voldaan is, krijgt de teler het officiële biolabel. Die periode is echt nodig, omdat de bodem de kans moet krijgen om zich te herstellen. Omdat een bioboer geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen mag gebruiken, is het des te belangrijker dat hij het bodemleven goed gezond houdt. Een gezonde bodem vormt immers een natuurlijke bescherming tegen plagen en ziektes.

Alsmaar meer bio

Voor Bio-Planet teelt De Lochting platte peterselie, rode biet, champignons, daikon en venkel. Bio-Planet zet bewust zijn schouders onder het project: "We kopen steeds meer groenten bij deze teler omdat de vraag groter wordt door de groei van onze winkels. Dankzij de steun van Colruyt Group kan De Lochting blijven beantwoorden aan de groei van Bio-Planet. Zo brengen we samen meer bio bij iedereen.”

In Colruyt en OKay worden de groenten in omschakeling aangeboden onder het huismerk Boni Selection Bio. Door die groenten te kopen, steun je De Lochting. Je vindt er onder andere bladpeterselie, radijs, koolrabi. Dit najaar komen daar rode biet, kastanjepompoenen en winterpostelein bij.


Op de groenten in omschakeling vind je deze sticker.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.