Biovar.be, Delavi en Colruyt Group starten samen een 100% Belgische biologische varkensvleesketen op

08.01.2019
2019 01 08 Biovar Varkensstal
Foto: Biovar.be 

In een gloednieuwe biologische varkensstal in Ruiselede werden afgelopen weekend de eerste biggen geboren. Dankzij deze samenwerking tussen BioVar.be, Delavi en Colruyt ontstaat een hele varkensvleesketen, 100 procent bio, én Belgisch.


In juli vorig jaar kondigden BioVar.be, Colruyt Group en Delavi aan dat ze zouden gaan samenwerken om een antwoord te bieden op de groeiende vraag naar biologisch varkensvlees. BioVar.be zal zorgen voor de kweek van biovarkens en Delavi zou instaan voor de coördinatie van het transport, de slacht en de versnijding. Colruyt Group op zijn beurt engageert zich om de varkens in exclusiviteit aan te kopen tegen een welbepaalde prijs. Het biovarkensvlees zou vanaf de zomer van 2019 te koop moeten aangeboden worden in de winkels van Colruyt en Bio-Planet.

Lokaal varkensvlees

Omdat Colruyt Group werk wil maken van meer lokale productieketens maar dit in de biologische varkenshouderij moeilijk van de grond komt, klopte het aan bij Hapro, een bedrijf dat al 20 jaar lang gangbare varkens levert aan de supermarktgroep. Vanuit hun expertise ging Hapro aankloppen bij gangbare varkenshouders om te polsen of zij bereid waren de overstap naar bio te overwegen. “Maar dat verliep bijzonder stroef”, vertelt Wim Haeck, zaakvoerder van Hapro. Daarom besloot het bedrijf een eigen biologische varkenskwekerij op te starten om vanuit die expertise ook andere varkenshouders aan te zetten tot omschakeling. 

Wim Haeck: “We zijn allicht het eerste volledig nieuwe biologisch varkensbedrijf van het land, maar niet het grootste. De kostprijs om een biovarken te kweken ligt twee tot drie keer hoger dan bij een klassiek gekweekt varken, dat wordt uiteraard doorgerekend aan de consument.”

Wim Haeck, zaakvoerder Biovar: "Alle varkens hebben drie tot vijf keer zoveel plaats als hun gangbare soortgenoten." 

Iedereen kan toekijken

"Alle varkens hebben drie tot vijf keer zoveel plaats als hun gangbare soortgenoten. “Bij de inrichting van de stal zijn we verder gegaan dat het wettelijke minimum”, aldus Haeck. “De drachtige zeugen lopen allemaal samen en hebben naast de buitenloop op roosters ook een weide waar ze terecht kunnen. De biggen, die bijna twee keer zo lang als in de gangbare kweek bij hun moeder blijven, worden niet verhokt bij het spenen. Het is de zeug die verplaatst wordt en de biggen blijven tot een gewicht van 30 kilo in hun vertrouwde omgeving.” De zaakvoerder van BioVar.be wijst er ook op dat alle stallen identiek zijn opgebouwd, wat voor minder stress zorgt bij de dieren wanneer ze verplaatst moeten worden.

Ook op vlak van duurzaamheid zijn heel wat bijkomende maatregelen genomen. De stal is zowel energie- als waterneutraal. Naast de natuurlijke lichtinval die zeven keer hoger is dan wettelijk verplicht, wordt ook 100 procent LED-verlichting gebruikt. Rond imagovorming wil BioVar.be ook zijn steentje bijdragen. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een zichtgang die aansluit bij een wandelpad in de buurt en die permanent toegankelijk is. Leuk weetje is ook dat alle zeugen een naam hebben gekregen en dat er ingezet wordt op dagelijks contact tussen de dieren en de verzorgers.

In maart opent BioVar.be een galerij in de stallen waar wie interesse heeft van achter glas de kweek van de varkens kan gadeslaan.

Kanaal Z maakte een videoreportage over de nieuwe Biovar-stallen.

Schermafbeelding-2019-01-08-om-10.06.55.png#asset:124542

Bron: Kanaal Z, Vilt. 

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.