Kan een kerstboom bio zijn?

10.12.2019
20191210 Patrick Robeyns Hoofdbeeld
Foto: BioForum

Nu Sinterklaas terugreist naar Spanje, schakelen we over op de kerstdagen. Vanuit ecologisch standpunt is het beter om een echte boom in huis te halen. Het goede nieuws is dat die ook nog lokaal aangeplant en biologisch geteeld kan zijn.


Kunstboom of echte boom?

Nu we almaar meer nadenken over onze impact op het milieu stellen we ons de vraag: is het nog oké om een kerstboom in huis te halen? Bart Muys, professor bosbeheer aan de KU Leuven, stelt in de krant De Standaard (link voor abonnees) dat je een nepkerstboom uit kunststof minstens twintig jaar moet gebruiken vooraleer de ecologische impact kleiner is dan die van een echte kerstboom. Zo'n boom uit kunststof vereist aardolie voor de productie en bevat moeilijk te recycleren materiaal. Hij raadt aan om bij voorkeur eentje te kiezen met wortelkluit die je makkelijk kan planten en weer hergebruiken. Kies bij voorkeur een lokaal aangeplante en biologisch geteelde kerstboom, voegen wij daar graag aan toe.

 

De biokerstboom, hij bestaat

Patrick Robeyns teelt van april tot juni asperges. De kerstbomen oogst hij in de wintermaanden op een moment dat het wat rustiger is op zijn stukje landbouwgrond in Halle-Zoersel. “De naaldbomen worden niet gekapt in het wild, maar ze worden geteeld met als doel om op een dag omgetoverd te worden tot een kerstboom,” legt Patrick uit. “Tot het zover is zuiveren ze de lucht en zijn ze waardevol voor de biodiversiteit. Als hier geen bomen zouden staan, dan zou ik hier mijn groenten oogsten.”

Veel mensen willen een échte, lokaal geteelde boom in hun huiskamer met Kerstmis dus vandaar kwam het idee om te starten. “Die bomen zijn ook lokaal, dat wil zeggen dat ik ze pas heel kort tegen Kerstmis kan oogsten. Dat maakt dat ze hun naalden langer houden en mooi groen blijven,” aldus Robeyns. 

Patrick koos voor de biologische teelt omdat hij een eerlijke prijs wil krijgen voor zijn producten. Dat lukt dankzij bio. Daarnaast is hij ook begaan met het milieu en met zijn eigen gezondheid. Er wordt geen chemische-synthetische middelen gebruikt om onkruid of ziektes te bestrijden. 

Je kan jouw biologische kerstboom of biologisch kerstgroen aankopen bij:

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.