#IGrowYourFood viert agro-ecologische boeren

25.09.2020
Ashampoo Snap Vrijdag 25 September 2020 09H26M21S 001

Vandaag is het de wereldwijde actiedag #IGrowYourFood die de vele boeren viert die op een agro-ecologische wijze ons voedsel verbouwen. IFOAM Organics Europe geeft hen een platform waar ze hun stem kunnen laten horen aan burgers en beleidsmakers. 


Agro-ecologisch telen is zoveel meer dan geen chemische sproeistoffen gebruiken. Deze boeren houden hun bodem vruchtbaar en gezond zonder kunstmest, bestrijden het onkruid manueel of mechanisch... Ze slagen erin om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en om gezond en betaalbaar voedsel te verbouwen voor hun gemeenschap. 

Volg de vele boerenverhalen...

Via de filmpjes en sociale media posts onder hashtag #IGrowYourFood nodigt initiatiefnemer IFOAM Organics International ons uit om deel te nemen aan hun actiedag. Vandaag organiseren ze ook een live videostream waarin enkele boer.inn.en uit onderstaande filmpjes live hun verhaal komen brengen. Benieuwd? Volg het interview met Sylvia uit Kenia (11 uur) en Natalia (17 uur). 

Francisco Cornejo, biologische walnoten uit Chili 

Francisco en zijn vrouw Marisol verbouwen biologische walnoten en houden al meer dan 40 jaar schapen. Op de VN-klimaatconferentie van 2019 sprak Francisco over hoe biologische landbouw boerderijen weerbaarder kan maken tegen extreme klimaten. Nu roept hij overheden op om hun lokale biologische initiatieven te steunen.

Sylvia, groenten voor de gemeenschap in Kenia

Sylvia Kuria is een biologische boerin uit Nairobi, Kenia. Ze stapte af van het idee van een monocultuur en besloot om op een klein stuk grond alle groenten en fruit voor haar familie te verbouwen. Ze ging in tegen het lokale advies om haar land met schadelijke pesticiden te besproeien. Haar kleinschalige landbouwbedrijf Sylvia's Basket voorziet haar gemeenschap nu van veilig en betaalbaar voedsel. 

Sylvia: "Aan alle kleinschalige vrouwelijke boeren wil ik zeggen: als eerste moet je je familie voeden en dan zal je meer dan voldoende gezonde groenten overhouden om te verkopen aan andere moeders."Natalia uit Ecuador: diversiteit doet eten

“Ik roep organisaties op om ons te ondersteunen in onze eis voor voedselsoevereiniteit,” vertelt Natalia Salazar Casas, een jonge biologische boerin uit Ecuador voor #IGrowYourFood. 🌱


Bron: IFOAM Organics International

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.