Kijktip: Bart schakelt de natuur in op zijn bioboomgaard
In het Limburgse Herk-de-Stad runt Bart Mathys het fruitbedrijf De Belgaard. Bart kiest voor het Biogarantie Belgium-label omdat hij het belangrijk vindt om de natuur zoveel mogelijk in te schakelen op zijn biologische boomgaard. Op zo’n 14 hectare teelt hij een grote variatie aan appels, peren en zelfs bessen, en dat levert uitgesproken smaken op.
De moeder van Bart plantte al in 1987 de eerste fruitbomen op een voormalige weide. Ze koos van bij de start voor een biologische aanpak, ook al bestond er toen nog geen wetgeving voor bio. Het was pionieren wat ze deed. Bart: "In 2004 boden mijn ouders aan om hun kleinschalige boomgaard van 2 hectare over te nemen. Dat deed ik eerst als bijverdienste, maar al snel werd ik erdoor gebeten… Het bioverhaal is mij met de paplepel ingegeven.”
Uitgesproken smaken, diversiteit aan rassen
Bart verkoopt zijn appels en peren onder het Biogarantie Belgium-label. Dat biolabel straalt voor heel wat consumenten vertrouwen uit en zet een stap om Belgisch bio in de kijker te zetten. Voor Bart betekent het dat hij nog meer aansluiting zoekt bij de biologische principes door volop de natuur in te schakelen in zijn biologische boomgaard.
“De variatie aan appels is in onze boomgaard nog groter dan de variatie aan peren. Monoculturen zijn een perfecte kweekhaard voor ziektes en daarom planten wij liever verschillende minder ziektegevoelige rassen van eigen bodem door elkaar aan. De laatste jaren teel ik onder meer Topaz, Santana, Natyra, Pirouette… Het bijkomend voordeel is dat de smaak van deze rassen zoveel meer uitgesproken is.”
Druk je stempel op een mooi en divers landschap
Nancy, de vrouw van Bart, is sinds dit jaar mee in het bedrijf gestapt. Zij openden een pluktuin voor bessen zodat ze daarmee ook hun brood kunnen verdienen als de oogst van appels en peren eens een jaar zou mislukken. "Van onze lokale klanten die bessen komen plukken krijgen we vaak de reactie dat de natuur in en rond onze boomgaard zo mooi is. Ze krijgen voeling met de vele inspanningen die we als boer leveren om biologisch fruit te telen. Daar word je zelf ook positief van.”
"Veel dingen die je in de natuur voor het oprapen hebt, kunnen ons helpen met ons bedrijf," legt Bart uit. Hij geeft enkele voorbeelden: "Door het aanplanten van hagen, houtkanten en grasranden trekken we nuttige insecten aan. Zo blijven we plagen en ziektes te slim af. Ik werk samen met imkers, die hun bijenkasten verspreid in en rond de boomgaard opstellen. Die bijenkasten blijven het hele jaar staan. Bloesems die natuurlijk bestoven zijn door de bijen, geven mooiere vruchten... Weinig mensen beseffen het maar door Belgisch biologisch fruit te kopen kan je je stempel drukken op een mooi en divers landschap in je eigen buurt,” besluit hij.
Deel deze video via Facebook 'Lekker Bio' of via Instagram.