Kijktip: Biologische zuivel van eigen terroir
RTBF volgde Biomilk.be, een unieke coöperatie die 100% Belgisch en 100% biologisch is. Bioboer Luc Hollands vertelt over hun project ‘Bioterroir’. Ze laten hun melk zelf verwerken tot zuivel van eigen bodem om een eerlijke prijs te bekomen die hun boeren ten goede komt.
Het RTBF-programma ‘On n’est pas des pigeons’ start met opnames van een boerenprotest in het Waalse Ciney uit 2009 waar honderden melkboeren drie miljoen liter melk weggoten uit protest tegen de lage melkprijzen. Vandaag is dat nog steeds relevant, want de melkprijs staat in Europa momenteel onder druk door de coronacrisis.
De coöperatie Biomilk.be verenigt meer dan 40 biologische melkveehouders en is uniek omdat de boeren zelf de leiding nemen, vertelt een van de presentatoren. Door lokale, biologische zuivelproducten te laten produceren onder hun eigen merknaam ‘Bioterroir’ lijken deze boeren een oplossing te hebben gevonden voor de hoge prijsdruk op de zuivelmarkt.
Van melk tot zuivel
De reportage volgt het traject van biomelk tot biokaas. Dat brengt hen zéér vroeg op de ochtend bij bioboer Luc Hollands en zijn zoon Thomas in Teuven. Honderd biologische melkkoeien staan er klaar om gemolken te worden. Luc Hollands: “Onze gras gevoerde koeien grazen in de wei en krijgen biologisch ruwvoeder dat voor meer dan 90% afkomstig is van onze eigen weiden. Daardoor is onze biomelk zeer rijk aan Omega3 is, wat zo belangrijk is voor de gezondheid.”
Bij de ambachtelijke kaasmaker Herve Société volgen ze hoe van de melk ‘Authentique’ wordt gemaakt, een lactosevrije abdijkaas van grasmelk*. Marketingverantwoordelijke Francis Bebronne: “Ik kom zelf uit een familie van landbouwers, daarom wil ik deze coöperatie graag helpen bij het uitbouwen van hun alternatief model.”
Prijs in de winkel
Vertaalt die eerlijke prijs aan de boer zich ook in een prijsverschil in de supermarkt? Het prijsverschil tussen gangbare kazen en biologische kazen blijkt vaak miniem. De biokaas Authentique (15,50 euro per kilo) wordt afgewogen naast enkele grotere merken zoals bijvoorbeeld Maredsous (14,37 euro per kilo).
*Met grasmelk wordt de melk bedoeld die de koeien in de lente en de vroege zomer produceren: na een winter waarin ze hooi en kuilvoer krijgen, gaan ze terug op de weide en eten ze vers gras. Dat lentegras geeft een unieke smaak aan de kaas.
Bekijk de reportage – On n’est pas des pigeons met Biomilk.be:
(gratis te bekijken, wel even inloggen via Facebook of een e-mailadres)