Kijktip: Biologische zuivel van eigen terroir

31.05.2020
20200601 Wereldmelkdag Hoofdfoto
Foto: Biomilk

RTBF volgde Biomilk.be, een unieke coöperatie die 100% Belgisch en 100% biologisch is. Bioboer Luc Hollands vertelt over hun project ‘Bioterroir’. Ze laten hun melk zelf verwerken tot zuivel van eigen bodem om een eerlijke prijs te bekomen die hun boeren ten goede komt.


Het RTBF-programma ‘On n’est pas des pigeons’ start met opnames van een boerenprotest in het Waalse Ciney uit 2009 waar honderden melkboeren  drie miljoen liter melk weggoten uit protest tegen de lage melkprijzen. Vandaag is dat nog steeds relevant, want de melkprijs staat in Europa momenteel onder druk door de coronacrisis.

De coöperatie Biomilk.be verenigt meer dan 40 biologische melkveehouders en is uniek omdat de boeren zelf de leiding nemen, vertelt een van de presentatoren. Door lokale, biologische zuivelproducten te laten produceren onder hun eigen merknaam ‘Bioterroir’ lijken deze boeren een oplossing te hebben gevonden voor de hoge prijsdruk op de zuivelmarkt.

Van melk tot zuivel

De reportage volgt het traject van biomelk tot biokaas. Dat brengt hen zéér vroeg op de ochtend bij bioboer Luc Hollands en zijn zoon Thomas in Teuven. Honderd biologische melkkoeien staan er klaar om gemolken te worden. Luc Hollands: “Onze gras gevoerde koeien grazen in de wei en krijgen biologisch ruwvoeder dat voor meer dan 90% afkomstig is van onze eigen weiden. Daardoor is onze biomelk zeer rijk aan Omega3 is, wat zo belangrijk is voor de gezondheid.”

Bij de ambachtelijke kaasmaker Herve Société volgen ze hoe van de melk ‘Authentique’ wordt gemaakt, een lactosevrije abdijkaas van grasmelk*. Marketingverantwoordelijke Francis Bebronne: “Ik kom zelf uit een familie van landbouwers, daarom wil ik deze coöperatie graag helpen bij het uitbouwen van hun alternatief model.”

Prijs in de winkel

Vertaalt die eerlijke prijs aan de boer zich ook in een prijsverschil in de supermarkt? Het prijsverschil tussen gangbare kazen en biologische kazen blijkt vaak miniem. De biokaas Authentique (15,50 euro per kilo) wordt afgewogen naast enkele grotere merken zoals bijvoorbeeld Maredsous (14,37 euro per kilo).  

*Met grasmelk wordt de melk bedoeld die de koeien in de lente en de vroege zomer produceren: na een winter waarin ze hooi en kuilvoer krijgen, gaan ze terug op de weide en eten ze vers gras. Dat lentegras geeft een unieke smaak aan de kaas.

Bekijk de reportage – On n’est pas des pigeons met Biomilk.be: 
(gratis te bekijken, wel even inloggen via Facebook of een e-mailadres)

Biomilk op RTBF On n'est pas des pigeons

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.