Kijktip: Koeien, bomen en noten op de Natlandhoeve

26.03.2019
20190326 Tvl Natland

TV Limburg ging op bezoek bij de Natlandhoeve in Zepperen. Bioboer Jos laat je kennismaken met kringlooplandbouw. "In een landbouwsysteem waar alles ronddraait in kringlopen gaat niets verloren," vertelt hij.


De rubriek ‘Wakker op de Akker’ op TV Limburg laat de kijkers kennismaken met circulaire landbouw, ook gekend als kringlooplandbouw. Bioboer Jos De Clerq laat zien hoe dat principe op zijn gemengde biologische boerderij, de Natlandhoeve, dagelijkse praktijk wordt. Jos: “Een circulair landbouwsysteem betekent dat alles ronddraait in kringlopen en dat er niks verloren gaat. En dat je dus eigenlijk ten eeuwigen tijde aan landbouw kan blijven doen.”

Mest voor de akkers

Alle koeien op de Natlandhoeve van bioboer Jos worden gevoederd met gras afkomstig uit een natuurgebied. Dat zijn gronden waar geen voeding voor mensen op geteeld kan worden. Jos: "Landbouw is een beroep van barmhartigheid, de hongerigen spijzen. Wie op onze vruchtbare gronden maïs voor dieren teelt, is niet zo goed bezig, vind ik."

De mest van de koeien kan niet terug naar het natuurgebied, maar komt terecht op de akkers rond het bedrijf. “En die mest trekt veel wormen aan”, legt Jos uit terwijl hij een vers hoopje 'pierenkak' aanwijst. “De regenwormen graven een heel gangenstelsel uit, een ideaal drainagesysteem. Bovendien kunnen de planten die gangen gebruiken om hun wortels diep te verankeren. Als het erg droog is, geraken ze dieper in de grond toch nog aan water.”

Notenbomen

Agroforestry is een moderne naam die eigenlijk alleen maar wilt zeggen dat je bomen op landbouwgebied teelt. Jos: "Ik heb noten-en kastanjebomen. Noten zijn een prachtige voeding met heel veel natuurlijke oliën en onverzadigde vetten... Dat is voeding die in de toekomst meer gegeten zal worden. En om in de toekomst noten te hebben, moet je die vandaag gaan telen."

Bekijk de reportage:

wakkeropdeakker_TVLimburg.png#asset:140757

Bron: TV Limburg, Vilt. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.